Column: TechStories spreken aan

Column: TechStories spreken aan Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Door: Paul Petersen

Op vrijdagmiddag 2 februari 2024 spreken vijf experts in Ahoy vanuit hun eigen specialisme over nanotechnologie, quantumcomputers, astronomie (en signalen van de Big Bang), Artificial Intelligence en het functioneren van ons brein.

Dit programma vindt plaats vlak nadat Ahoy de deuren van ‘Vrienden van Amstel Live’ heeft gesloten. Qua format verschilt het niet zo. Het wordt leuk, gezellig en fascinerend. Het zijn verschillende ‘artiesten’ die vanuit eenzelfde vakgebied toch heel verschillende focus hebben. Hun producten zijn stuk voor stuk fascinerend en daarom ga je je vermaken.

Als ik op een verjaardagsfeestje ‘Nanotechnologie’ noem, dan haken de meesten af. Deze spreker boeit de bezoekers van de Zwarte Cross en dat is terecht. Iedereen is wel benieuwd naar wat je tegenkomt, als je maar kleiner en kleiner gaat kijken. Dan begrijp je dat we, met die kennis, misschien  computers in de vorm van hersenen kunnen maken.

De ontwikkelingen rond quantumcomputers zijn van groot belang, omdat we bij de realisatie van de verwachtingen duizend keer zo snel informatie kunnen verwerken. ‘A small quantum will make a giant leap for mankind’, denk ik dan.

‘A small quantum will make a giant leap for mankind’, denk ik dan.

Vanuit ASTRON wordt al vele jaren onderzoek gedaan in de ruimte. De radiotelescoop LOFAR is samengesteld uit duizenden radioantennes en daardoor worden waarnemingen vanuit een grote regio op de aarde verzameld in Dwingeloo. Hoe men dit doet en wat men vindt, is gewoon extreem boeiend. Onderzoek naar de Big Bang gebeurt dus om de hoek.

Meike Nauta legt op een zeer toegankelijke manier de basis van Artificial Intelligence aan de bezoekers uit. Een onderzoeksgebied dat al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw op vele Universiteiten opgepakt is, wordt door de spreekster toegankelijk gemaakt. Met hele concrete toepassingen, mogelijkheden en beperkingen.

De afsluitende spreker Erik Scherder is publiekelijk bekend. Een presentatie van deze neuropsycholoog meemaken is sowieso een beleving. Hij gaat in op de menselijke intelligentie en betrekt iedereen nadrukkelijk bij zijn werk.

Wij merken dat het aanspreekt, want er zijn al vierhonderd aanmeldingen. We houden rekening met een maximum van vijfhonderd aanwezigen. Wacht daarom niet te lang en meld je aan voor een gratis kaartje.