Coronaprotocol voor industrie in de maak

Coronaprotocol voor industrie in de maak Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De FME en de Metaalunie werken samen met de Rijksoverheid en de vakbonden aan een protocol voor de industrie. Het protocol moet basisrichtlijnen bevatten voor de anderhalvemetereconomie en voor 28 april klaar zijn. Ook in andere sectoren werken organisaties samen met de overheid aan nieuwe spelregels.

Het protocol richt zich op het creëren van een goed werkbare situatie in de industrie, meldt MetaalNieuws. Om het coronavirus onder controle te houden, zullen de voorschriften van het RIVM in acht worden genomen.

Voorzitter Fried Kaanen van de Koninklijke Metaalunie zegt dat het protocol binnen twee weken klaar moet zijn, voordat mogelijk de intelligente lockdown op 28 april versoepeld zal worden. Ook wordt er door de partijen nagedacht over het inrichten van een helpdesk. Deze desk moet bemand worden door deskundigen en ondernemers helpen met vragen over het protocol.

De Rijksoverheid is bij het opstellen van het protocol betrokken. De opstellers denken dat een eventuele ‘stempel van goedkeuring’ door de overheid het protocol meer zeggingskracht zal geven. Mogelijk kan de overheid ook een rol gaan spelen in de handhaving.

In de bouw is inmiddels het ‘Protocol Samen veilig doorwerken’ opgesteld. Deze is ontwikkeld door Bouwend Nederland en Techniek Nederland. Ook in de schoonmaakbranche zijn protocollen beschikbaar. Naar verwachting zullen veel andere branches volgen.

Bedrijven in de industrie hebben zelf al veel maatregelen getroffen om aan de RIVM-voorschriften te voldoen. Zo werken sommige bedrijven met twee groepen werknemers die op aparte dagen aan de slag gaan en worden lunchpauzes gespreid. Fietsenfabrikant Gazelle heeft zijn fabriek weer geopend en heeft in zijn fabriek diverse maatregelen voor zijn werknemers getroffen, meldt de NOS. Zo zijn er plexiglaswanden in de fabriek neergezet en zijn werkplekken gecreëerd waar medewerkers voldoende afstand kunnen houden.