Coronasteun voor ondernemers door kabinet uitgebreid

Coronasteun voor ondernemers door kabinet uitgebreid Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Door de aanscherping van de coronamaatregelen heeft het kabinet besloten om het coronapakket voor ondernemers en werkenden uit te breiden. De uitgetrokken 2,2 miljard euro komt bovenop het eerdere steunpakket van 16 november.

Zo is onder andere de NOW-regeling terug. De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid vergoedt voor de maanden november en december 85 procent van de loonkosten bij een minimaal omzetverlies van 20 procent. De subsidie keert verder tot maximaal 80 procent aan omzetverlies uit. Verder kunnen werknemers die tussen 1 februari 2020 en 30 september 2021 ook gebruikmaken van de NOW 5-subsidie.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Voor de TVL-regeling wordt het subsidiepercentage opgehoogd van 85 naar 100 procent. De TVL-regeling kan door ondernemers worden gebruikt als de omzet met 30 procent of meer is afgenomen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020. Niet-mkb-ondernemingen krijgen maximaal 600.000 euro, mkb-bedrijven maximaal 550.000 euro. De staatssteungrens is opgetrokken van 1,8 miljoen euro naar 2,3 miljoen euro.

Belastingen

Het belastinguitstel is verlengd tot eind 2021. Ook kunnen ondernemers die nooit eerder om uitstel hebben gevraagd of alle schulden al hebben afgelost, alsnog uitstel aanvragen. De kwartaalaangiftes over eind 2021, die normaliter in januari 2022 worden betaald, vallen ook onder het uitstel. Verder blijft de invorderingsrente nog een half jaar laag op 0,01 procent.

Voor een aantal specifieke sectoren , zoals de sport en de culturele en creatieve sector, zijn maatregelen afgekondigd. Deze kunt u in deze pdf vinden of u kunt de website van de Rijksoverheid bezoeken.