CPB: Nederlandse recessie mogelijk bij aanhoudende oorlog

CPB: Nederlandse recessie mogelijk bij aanhoudende oorlog Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het Centraal Planbureau heeft een extra en somber scenario toegevoegd bij de ramingen voor de Nederlandse economie. Door hogere energieprijzen, minder investeringen en een lagere groei van de wereldhandel zou de inflatie kunnen oplopen naar bijna 8 procent. Dit zou de koopkracht met 5,1 procent kunnen laten dalen.
  • Staatsbedrijf Tennet heeft voor het eerst in zijn bestaan verlies gemaakt van 320 miljoen euro vorig jaar, al gaat het volgens de netbeheerder om een boekhoudkundig verlies, zo schrijft het FD. Tennet moest veel geld betalen aan gascentrales, omdat er veel aanbod was van windenergie.
  • Vorig jaar kwam de uitstoot van broeikasgassen 2,1 procent hoger uit dan in 2020, zegt het CBS. Daarmee zette de sterke daling van de uitstoot niet door. In 2020 was er door de coronacrisis een daling van 8,8 procent.
  • De Britse milieuorganisatie Client Earth wil bestuurders van Shell persoonlijk aanklagen vanwege ‘gebrekkig’ klimaatbeheer door de oliereus. Client Earth zegt de aanklacht tegen de leiding te doen als aandeelhouder, schrijft De Volkskrant.
  • Mede dankzij subsidies is de aankoop van elektrische auto’s door particulieren toegenomen, zegt de BOVAG en RAI vereniging. In 2021 groeide het aandeel particulier in de EV-registraties naar 21 procent. In 2019 lag dit aandeel nog op 12 procent.