De chemische industrie op weg naar elektrificatie

De chemische industrie op weg naar elektrificatie Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Energie optimalisatie is een cruciaal aandachtspunt voor de industrie. Energie is niet alleen een aanzienlijke operationele kostenpost voor industriële faciliteiten, maar heeft ook enorme ecologische implicaties.

Tijdens het Energie in Industrie event staat de rol van energieoptimalisatie centraal. De sprekers nemen je mee in verhalen uit de praktijk en laten zien hoe zij energie besparen in hun productieproces.

Eén van de plenaire sprekers tijdens het Energie in Industrie event is Kiki Crombag. Namens SABIC geeft zij een presentatie over Duurzaamheid en Elektrificatie. Kiki, Senior Manager Corporate Sustainability, houdt zich bezig met de positionering van SABIC binnen de wereldwijde trends op het gebied van duurzaamheid. Zij zit met een zeer uitgebreid gezelschap aan tafel, van provincie tot het World Economic Forum, waarbij zij de belangen van de petrochemische industrie in het oog houdt.

SABIC, Saudi Basic Industries Corporation, is actief in petrochemie, chemicaliën, industriële polymeren en kunstmest. SABIC is één van de grootste chemische bedrijven ter wereld.

Stoomkrakers spelen een centrale rol bij de productie van basischemicaliën en vereisen een aanzienlijke hoeveelheid energie om koolwaterstoffen af te breken tot olefinen en aromaten. Typisch wordt de reactie uitgevoerd in ovens bij temperaturen van ongeveer 850 graden Celsius. Tot nu toe worden deze temperaturen bereikt door conventionele brandstoffen te gebruiken. Het demonstratiefornuis dat SABIC recent gebouwd heeft samen met parners BASF en Linde laat zien dat continue olefineproductie mogelijk is met behulp van elektriciteit als warmtebron. Door elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te gebruiken, heeft de nieuwe technologie het potentieel om de CO2-uitstoot van een van de meest energie-intensieve productieprocessen in de chemische industrie met minstens 90 procent te verminderen in vergelijking met huidige technologieën.

Nieuwsgierig geworden? Kiki Crombag vertelt tijdens het Energie in Industrie event meer over duurzaamheid en elektrificatie. Bezoek de website voor meer informatie en meld je aan voor een kosteloos bezoek.