
De Duurzaamheidsfabriek is dé locatie voor vernieuwing, innovatie en inspiratie
Door: Hans Risseeuw
Woensdag 11 juni organiseert FHI de conferentie Digitaal Gebouw van de Toekomst in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Ambitie, innovatie en focus op de toekomst zijn de idealen die FHI en de Duurzaamheidsfabriek met elkaar verbinden.
Digitaal Gebouw van de Toekomst is de conferentie waar innovatie, technologie en kennisdeling samenkomen. Hier ontdek je hoe de nieuwste technologische ontwikkelingen de gebouwde omgeving transformeren en hoe deze innovaties de manier waarop we leven en werken verbeteren. Wij zijn ervan overtuigd dat het inhoudelijke programma, de uitgebreide beursvloer met exposanten en de locatie elkaar versterken.
De Duurzaamheidsfabriek is een uitgesproken voorbeeld van een gebouw met de blik op de toekomst gericht. In de Duurzaamheidsfabriek komen circulair denken en duurzaamheid samen. Duurzame technologie is het uitgangspunt. De Duurzaamheidsfabriek investeert in innovatieve productietechnologie gericht op de maakindustrie en de regionale economie. Sinds 2016 is de Duurzaamheidsfabriek officieel een Fieldlab Smart Industry.[1]
Op de bovenverdieping van de Duurzaamheidsfabriek bevindt het LeXlab, een innovatielab met 3D-printers en lasersnijders. De inrichting van deze verdieping is volledig circulair. Hier wordt samenwerken en innovatie optimaal gestimuleerd.[2]
Het samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid vormt het fundament van de Duurzaamheidsfabriek. FHI moedigt deze samenwerking aan en zoekt de verbinding op.
Duurzame energie
Het Da Vinci College en de Duurzaamheidsfabriek hebben voor de oprichting van een CiV Energie een investering ontvangen uit het Regionaal Investeringsfonds mbo. Met het CiV Energie kan het Da Vinci College het onderwijs actualiseren in lijn met de vereiste competenties voor energieopgaven in de gebouwde omgeving. Deze samenwerking heeft het doel duurzame energievoorzieningen en -besparingen in de gebouwde omgeving te ontwikkelen.
Binnen de Duurzaamheidsfabriek vinden ook innovatieprojecten plaats. Hiermee ondersteunen ze bedrijven bij hun vernieuwing en kunnen ze studenten experimentele leerprojecten aanbieden. Bijvoorbeeld het innovatieproject Smart Sustainable Region. Met de voorzieningen op het Leerpark willen de deelnemende bedrijven, de Duurzaamheidsfabriek en het Da Vinci College proefprojecten ontwikkelen en demonstreren rondom toepassingen van smart grids. Denk aan warmte- en koudeopslag (WKO) als warmwatertoepassing, zonne-energie en windtoepassingen, technische en organisatorische toepassing van smart grids, vraag en aanbodmatching van energie, ook tussen woningen en onderwijs- en bedrijfsgebouwen en gebouwmanagementsystemen.[3]
Digitaal Gebouw van de Toekomst
De conferentie Digitaal Gebouw van de Toekomst en de Duurzaamheidsfabriek zijn een ideale combinatie. Zodra je de Duurzaamheidsfabriek binnen loopt, sta je te midden van innovatieve en duurzame ontwikkelingen. Studenten, startups en gevestigde bedrijven werken hier samen. Ontdek tijdens Digitaal Gebouw van de Toekomst hoe de nieuwste technologische ontwikkelingen de gebouwde omgeving transformeert.
[1] Beleidsplan Duurzaamheidsfabriek p. 4 Visie – Duurzaamheidsfabriek
[2] Beleidsplan Duurzaamheidsfabriek p.4 Visie – Duurzaamheidsfabriek
[3] Beleidsplan Duurzaamheidsfabriek p. 11 Visie – Duurzaamheidsfabriek