De gevolgen van Brexit voor merken- en modellenwetten
Het Verenigd Koninkrijk zal vanaf 1 januari daadwerkelijk uit de Europese Unie zijn gestapt. Op dit moment is nog niet zeker of dit gepaard zal gaan met een ‘deal’ tussen het VK en de EU, maar in ieder geval zal vanaf begin 2021 de Europese wetgeving met betrekking tot de Britse relaties drastisch veranderen. Wat betekent dit voor de bestaande merk- en modelwetgeving?
Knijff Merkenadviseurs heeft een artikel op zijn website geplaatst met de laatste stand van zaken rondom de Brexit. Enkele aandachtspunten rondom de merk- en modelwetgeving springen hieruit, waar u als bedrijf rekening mee moet houden als u handelt in Engeland. Zo geven vanaf 1 januari 2021 Europese merkregistraties en -modellen geen bescherming meer in het VK. Dit geldt ook voor Internationale merk- en modelaanwijzingen voor de EU. Nog lopende aanvragen kunnen tot en met 30 september 2021 worden omgezet naar een nationale aanvraag voor het VK.
Het bedrijfsleven dat Europese merken, Europese modellen en Internationale registraties met aanwijzingen van de Europese Unie heeft, kan een apart verlengingsverzoek bij het UKIPO indienen. Het UKIPO is het merkenbureau van het Verenigd Koninkrijk. Dit geldt alleen voor gevallen waarvan de verlengingsdatum na 31 december 2020 valt.
Ook moet een geregistreerd merk voor 1 januari 2021 gebruikt worden om de rechten daarop in stand te houden. Dit geldt ook voor een Europese registratie. Daarnaast komen Europese Collectieve en Certificeringsmerken te vervallen.
Vraagt u binnenkort nog een Europese registratie van uw merk aan? Teken hier dan op tijd een mutatie voor aan, anders zal dat in 2021 zowel in de UK als EU moeten gebeuren.
Meer lezen? Bezoek de website van Knijff.