De jeugd heeft de toekomst

De jeugd heeft de toekomst Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Kennisverspreiding onder de jongere generatie is een kritische stap in de richting van een meer wetenschappelijk geletterde samenleving. In de afgelopen jaren zijn verschillende initiatieven en evenementen georganiseerd om de kloof tussen onderzoek en scholen te overbruggen. Twee van dergelijke evenementen zijn Girls' Day en Science is Wonderful, waaraan de onderzoekers van de Power Electronics en EMC groep van de Universiteit Twente hebben deelgenomen.

Girls' Day, een initiatief van VHTO, is bedoeld om meisjes te inspireren voor een carrière in bèta/techniek. Science is Wonderful! is ook zo'n evenement dat leerlingen van basisscholen en middelbare scholen de kans geeft om in contact te komen met vooraanstaande onderzoekers. Science is Wonderful! vond plaats in Brussel op 16 en 17 maart 2023.

Als onderzoekers op het gebied van elektromagnetische compatibiliteit hebben wij aan beide evenementen deelgenomen om ons onderzoek onder de aandacht te brengen. Voor de jongere leerlingen hadden we experimenten die hen vertrouwd maakten met de begrippen elektriciteit en magnetisme. We toonden de eenvoudigste vormen van signalen, interferentie en afscherming, en legden uit hoe elektromagnetische golven ons omringen en hoe ze kunnen worden gebruikt om informatie over te brengen. Voor de oudere leerlingen hadden we het VIRC om de basisprincipes van de EMC-tests uit te leggen en te laten zien waarom het essentieel is om apparaten te laten testen. We legden uit hoe EMC-testen ervoor zorgen dat de apparaten veilig en betrouwbaar zijn en dat ze niet interfereren met andere elektronische apparaten. We bespraken ook het belang van elektromagnetische compatibiliteit op verschillende gebieden, zoals gezondheidszorg, auto's, luchtvaart en defensie.

Het verspreiden van kennis naar de jongere generatie is van cruciaal belang om hen te inspireren tot een loopbaan op bèta/technisch gebied. De deelname van vooraanstaande onderzoekers en vernieuwers aan evenementen zoals Girls' Day en Science is Wonderful! biedt een uitstekend platform voor studenten om met hen in contact te komen en meer te weten te komen over de nieuwste ontwikkelingen in wetenschap en technologie. Door wetenschap toegankelijk en spannend te maken voor studenten kunnen we een meer wetenschappelijk geletterde samenleving creëren, wat uiteindelijk de toekomstige generaties ten goede zal komen.

De EMC-ESD vereniging vind het ook enorm belangrijk dat de jongere generatie kennis maakt met het vakgebied en de vereniging. Daarom kunnen studentenleden zich kosteloos aanmelden als lid. Klik hier voor meer informatie.