De registers voor Commissioning Manager, Specialist en Autoriteit

De registers voor Commissioning Manager, Specialist en Autoriteit Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Door de kwaliteit van bouwprocessen, gebouwen en installaties beter te borgen draagt de DBCA bij aan een gezonder werkklimaat, betere arbeidsprestatie, betere energieprestatie en kostenbesparing door beperking van faalkosten. Hiermee wordt ook een bijdrage geleverd aan de transitie naar een duurzame samenleving.

Gezamenlijk met Sertum en de DBCA werkgroep certificering zijn er in de afglopen periode stappen gezet in het concretiseren van het persoonsregister. Sertum heeft als doel het continu verbeteren van het niveau van vastgoedonderhoud en technisch beheer. De deskundigheid van de onderhoudsprofessionals die in het Sertum register zijn ingeschreven wordt gewaarborgd op basis van de per register geldende competentieomschrijvingen.

Commissioning
Commissioning is een kwaliteitsborgingsproces wat tot doel heeft om gedefinieerde doelstellingen en criteria van het prestatieniveau van gebouwen, systemen en installaties te verifiëren en documenteren. De Geregistreerde commissioners hebben hun eigen taken en verantwoordelijkheden binnen het commissioning proces.

Cx Specialist
De basis registratie in het DBCA commissioning register is de Cx Specialist, de Commissioning Specialist die in dit register is ingeschreven beschikt over de kennis om de juiste vorm van commissioning te selecteren ten behoeve van de betreffende technische installaties in de gebouwde omgeving en kan in een voorliggende situatie (bijv. nieuwbouw, bestaande bouw, BREEAM, LEED etc.) de keuze beargumenteren en adviseren aan de opdrachtgever. De Commissioning Specialist is in staat om het commissioningplan op te stellen en de hiervoor benodigde commissioningactiviteiten te selecteren. Deze functionaris voert zelfstandig commissioning activiteiten uit en/of stuurt het commissioning team aan bij de uitvoering van de commissioning activiteiten. De Commissioning Specialist controleert en accordeert de rapportages en verslagen van uitgevoerde commissioning-activiteiten. Tevens is de Commissiong Specialist in staat om een commissioning rapportage op stellen.

Inschrijven in dit persoonsregister is mogelijk na het succesvol afronden van de TVVL opleiding Commissioning Specialist.

Cx Manager & Cx Autoriteit
Momenteel werkt de DBCA werkgroep certificering aan de omschrijving, werkzaamheden en competenties ten aanzien van de Cx Manager en de Cx Autoriteit. In de op 30 juni gepubliceerde BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 is een verwijzing opgenomen naar het persoons register van de DBCA. De verwijzing vergroot het draagvlak ten aanzien van commissiong en de bewustwording over de nut en noodzaak van commissioning.

De opleidingen en registratie voor de functie van Commissioning manager en -autoriteit zullen later dit jaar vorm krijgen. Hou hier voor de website van TVVL in de gaten.

De registers voor Commissioning Manager en Specialist. worden open gesteld voor registratie in oktober 2020, het register Commissioning Autoriteit wordt geopend in 2021.

Voor meer informatie zie de website van Sertum