Diploma voor professionals: hoe ziet het EVC-traject eruit?

Diploma voor professionals: hoe ziet het EVC-traject eruit? Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Bron: Gawalo.nl

Als installateur wel de kennis en vaardigheden, maar niet het diploma? Maak dan gebruik van het zogeheten Erkenning Verworven Competenties-certificaat. Haal binnen een paar weken een erkend EVC-bewijs voor een specifieke functie op mbo- of hbo-niveau. Het Ervaringscertificaat is gelijkwaardig aan een schooldiploma.

EVC is een formeel instrument. De werkgevers- en werknemersorganisaties staan er honderd procent achter. Evenals de ministeries van Sociale Zaken, Economische Zaken en Onderwijs. Sterker nog: EVC – kort voor Erkenning Verworven Competenties – is een Europees initiatief. Het is bedoeld voor vakmensen uit alle beroepen die in praktijk veel hebben bijgeleerd. En die hun kennis en vaardigheden nu willen of moeten ‘verzilveren’ in een officiële erkenning: het Ervaringscertificaat. 

EVC-Ervaringscertificaat
Het ervaringscertificaat is een rapportage die aantoont dat iemand deels of volledig voldoet aan de eisen van een ‘schoolse’ mbo- en hbo-opleiding. Of aan specifieke eisen van bijvoorbeeld een brancheorganisatie, zoals InstallQ. EVC is dus breed gedragen, en werkgevers tillen zo het niveau van hun werknemers op een eenvoudige manier formeel een heel stuk omhoog.  

“Op zich is EVC niet nieuw in de installatiesector”, vertelt Wil van Ophem, directeur Technische Zaken van InstallQ. “Op basis van de Kenteq-werkwijze hebben we drie nieuwe EVC-branchestandaarden ontwikkeld: Werkverantwoordelijke Leidingwaterinstallaties, Werkverantwoordelijke Gasinstallatieleidingen, en Werkverantwoordelijke Elektrotechnische Laagspanningsinstallaties. Wie voldoet aan een van deze standaarden, kan een erkenning aanvragen als Erkend Installateur en bijvoorbeeld lid worden van Techniek Nederland. Het is niet zozeer de vraag hoe een installateur kennis en vaardigheden heeft gekregen: wat telt is het kunnen aantonen van vakbekwaamheid. Dan hoef je niet terug de schoolbanken in. Het Ervaringscertificaat is gelijkwaardig aan een schooldiploma. Met EVC heb je bewezen ervaren in je vak te zijn.” 

Geen opleiding of examenstress
Een EVC-traject werkt op belangrijke punten anders dan een schoolopleiding. Om te beginnen is het geen opleiding. De deelnemers hoeven niet de boeken of de schoolbanken in. EVC is een toetsing, maar niet zoals een traditioneel examen. Geen uren blokken boven de boeken, geen gezwoeg op examenvragen in een klaslokaal. En geen spanning of je het ‘gehaald’ hebt. 

EVC-traject
1) Aanmelden en intakegesprek
Werkgevers of individuele werknemers melden zich aan bij een aanbieder van EVC-trajecten. Die zijn te vinden op de website Ervaringscertificaat.nl. In een intakegesprek wordt gekeken welke mbo-, hbo- of branchestandaard gewenst is per deelnemer. 
2) Verzamelen van praktijkbewijzen
Daarna start die met het verzamelen van praktijkbewijzen: filmpjes en foto’s van werk in uitvoering. Werkbonnen, opleverdocumenten, vergadernotulen. Verklaringen van chefs en opdrachtgevers. En natuurlijk diploma’s en certificaten van eerder behaalde schoolopleidingen, trainingen en cursussen. Bijna alles telt mee.  Dit wordt gebundeld tot een portfolio.
3) Assessor op bezoek
Hierna komt er een assessor op het werk meekijken. Die stelt ook nog een flink aantal vragen. 
4) Ervaringscertificaat
Vervolgens wordt alles vastgelegd in een zogeheten Ervaringscertificaat. Zakken kan niet. Wel kan het gebeuren dat iemand nog niet alle onderdelen voldoende heeft bewezen. Ook dan wordt een officieel Ervaringscertificaat verstrekt, dat in het Register Ervaringscertificaten wordt opgenomen. Want ook die medewerkers zijn wel inzetbaar voor alles waarvoor zij wél erkend zijn. 
5) Verder leren voor een hoger niveau
Bovendien is dan transparant wat nog ontbreekt aan expertise, zodat de deelnemer op de werkvloer gericht kan verder leren voor die taken die hij of zij nog niet in de vingers heeft. Op een later tijdstip kunnen dan eventueel alsnog de laatste vaardigheden worden aangetoond voor een volledig Ervaringscertificaat. En dan heeft de deelnemer een papier in handen waarmee hij (of zij) zomaar stijgt van bijvoorbeeld mbo-niveau 3 naar 4. Fijn voor werkgevers, want zo kan de werknemer breder en tegen een hoger declarabel uurtarief worden ingezet. 

Snel terugverdiend
Werknemers die hun niveau via een EVC-traject officieel aantonen, verdienen zichzelf dus meestal in een mum van tijd terug. Dat gaat nog sneller met een subsidie van stichting Wij Techniek, die vierkant achter EVC staat. Daar ligt per werknemer maximaal € 1.400,- klaar. Want, zo stelt Wij Techniek, “Met een EVC worden je vaardigheden officieel erkend. Dat kan je helpen als je wel de ervaring hebt, maar niet het diploma. En wat heel belangrijk is: het geeft je meer zelfvertrouwen en waardering.” 

Lees het volledige artikel op Gawalo.nl