Economische bedrijvigheid zakt weg in eurozone

Economische bedrijvigheid zakt weg in eurozone Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt maandag 64.757 nieuwe positieve tests, maar door achterstanden liggen de werkelijke cijfers al een aantal dagen hoger.
  • In de eurozone heeft de economische bedrijvigheid het laagste niveau in bijna een jaar tijd bereikt, meldt NU.nl op basis van de Britse onderzoeker IHS. De toonaangevende IHS Markit-index is teruggevallen naar 52,4 punten, tegen 53,3 vorige maand. Voornaamste oorzaak zijn de diverse lockdowns, maar ook de oplopende inflatie speelt een rol. De Duitse economie lijkt wel weer op te veren.
  • De laboratoria die testen of mensen besmet zijn met het coronavirus, hebben maandag hun maximale capaciteit bereikt van 150.000 testmonsters per dag. Dat schrijft De Telegraaf op basis van informatie van GGD GHOR Nederland. Om de capaciteit te vergroten, zullen er commerciële aanbieders ingeschakeld worden.
  • Een bestaande koopwoning was in 2021 gemiddeld 15,2 procent duurder dan het jaar ervoor, zo meldt het CBS. In december kwam de stijging uit op 20,4 procent. Het gaat om de sterkste prijsstijging sinds 2000. In december werden bovendien een recordhoeveelheid hypotheken afgesloten ter waarde van 12 miljard euro, zegt dataverzamelaar HDN.
  • Als gevolg van de problemen rondom zijn slaapapneuapparaten heeft Philips vorig jaar een winst geboekt van 612 miljoen euro, tegenover 999 miljoen in 2020. Dat blijkt uit de cijfers van het bedrijf. Voor de problemen met de slaapapneuapparaten heeft Philips 719 miljoen euro apart gezet.