Een efficiënte meet- en testtopologie voor quantum computing

Door: FHI federatie van technologiebranches

Quantum computing-onderzoekers over de hele wereld schalen snel op van single-qubit proof-of-concept-ontwerpen naar complexe multi-qubit-ontwerpen voor validatie van de operationele theorie. Om de onderzoekers te ondersteunen in deze opschaling wordt gezocht naar een efficiënte meet- en testtopologie. Sushil Vohra van Tektronix zal namens C.N. Rood dit onderwerp behandelen aan de hand van vier stappen. De basis van quantum computing, de ontwikkelcurve van technologie, experimenten en de methodologieën voor efficiënt experimenteel onderzoek.

In een artikel op de site van het RF Technology event wordt dieper ingegaan op de Arbitrary Waveform Generator (AWG). Voor in de fase te "manipuleren" wordt een AWG gebruikt om de qubit te activeren en naar een bepaalde toestand te verplaatsen. De AWG kan een pulsvorm naar de processor in het experimentele systeem sturen en de golfvorm gebruiken om de qubit aan te passen, correcte metingen voor die processor te verzekeren en die qubit uiteindelijk in een bepaalde toestand te brengen. De manipulatiefase omvat ook zelfkalibratie van metingen door de AWG te gebruiken om te observeren.

In de "lees"-fase kan de AWG-puls een oscilloscoopmeting activeren of een uitlezing in een ander meetsysteem, zoals een op een FPGA gebaseerd systeem. De AWG kan ook de golfvormaanpassingen uitvoeren die nodig zijn voor een correcte meting. Dus in sommige gevallen werken onderzoekers met de AWG om die golfvorm te corrigeren door kleine aanpassingen aan te brengen om de gewenste meting vast te leggen. De golfvorm die wordt gewijzigd, is hetzelfde bestand dat de AWG gebruikt voor het genereren.

 Op de site van Tektronix wordt nog verder ingegaan op de uitdagingen rond de huidige quantum systemen. Elke qubit vereist een aantal nauwkeurig getimede en gesequencede RF-gepulseerde stuursignalen. Over het algemeen heeft men niet specifiek een AWG nodig om deze signalen te genereren. Onderzoeken hebben echter een schaalbare manier nodig om deterministische meerkanaals precisiesignaal generatiesystemen te bouwen.

Meld u hier aan voor een bezoek aan het RF Technology event 2021. Het volledige programma kunt u hier vinden.