Als ondernemer in de technologiebranche weet u hoe belangrijk het is om uw medewerkers gezond en veilig aan het werk te houden. Langdurige uitval kan grote gevolgen hebben voor uw medewerkers en uw bedrijf. De basis voor een gezond en veilig bedrijf is de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Het is essentieel om deze actueel te houden. Maar hoe doet u dat? ArboNed geeft vijf tips.   

Wat is een RI&E?

De RI&E draait om het in kaart brengen van de arbeidsrisico’s in uw bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysieke belasting of psychische klachten door een hoge werkdruk. Door deze risico’s aan te pakken kunt u ongevallen, gezondheidsklachten en verzuim voorkomen. De RI&E bestaat uit twee delen: een lijst met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s en een Plan van aanpak om die risico’s op te lossen.

 

5 tips voor een actuele RI&E

Omdat arbeidsrisico’s dagelijks kunnen veranderen, is het belangrijk om uw RI&E en Plan van aanpak up-to-date te houden. Maak hierbij slim gebruik van onze 5 tips:

 

1. Continu actualiseren

Vanuit goed werkgeverschap is het verstandig om uw RI&E en het Plan van aanpak voortdurend actueel te houden. Zo kunt u gestructureerd arbeidsrisico’s aanpakken en de kans op gezondheidsklachten en ongevallen beperken. ArboNed raadt u aan om uw RI&E minstens iedere vier jaar tegen het licht te houden.

2. Direct aanpassen bij veranderende interne factoren

Bij belangrijke veranderingen in uw bedrijf bent u wettelijk verplicht om uw RI&E en het Plan van aanpak direct aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan de ingebruikname van nieuwe apparatuur, een reorganisatie of fusie en een verbouwing of nieuwbouw van bedrijfspanden. Door deze wijzigingen kunnen er nieuwe arbeidsrisico’s ontstaan.

3. Houd veranderende externe factoren in de gaten

Kijk niet alleen naar factoren binnen uw bedrijf, maar ook daarbuiten. Is er nieuwe wetgeving van toepassing op uw bedrijf? Dan bent u ook verplicht om uw RI&E daarop aan te passen.

4. Evalueer het Plan van aanpak regelmatig

Het Plan van aanpak is de basis voor de aanpak van arbeidsrisico’s in uw bedrijf. Daarom is het belangrijk om dit Plan vaker te evalueren dan de RI&E zelf. Ga bijvoorbeeld na of afspraken zijn nagekomen en beoordeel of de maatregelen het gewenste effect hebben. Maar kijk ook kritisch naar oorzaken van ongevallen of verzuim. Misschien geeft dit nieuwe inzichten en moet u nieuwe maatregelen invoeren. Neem deze aanpassingen op in uw Plan van aanpak.

5. Houd de preventiemedewerker op de hoogte

De preventiemedewerker is in uw bedrijf betrokken bij het opstellen van de RI&E. Als deze medewerker op de hoogte is van belangrijke veranderingen, zoals de ingebruikname van nieuwe apparatuur, dan kan hij direct het Plan van aanpak erop aanpassen. Zo voorkomt uw bedrijf nieuwe arbeidsrisico’s.

 

Kunt u wel hulp gebruiken bij de actualisatie van de RI&E? Schakel dan eenvoudig de professionals van ArboNed in.

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)