'Energiebedrijven dreigen in acute geldnood te komen'

'Energiebedrijven dreigen in acute geldnood te komen' Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Door de extreme prijsstijgingen op de energiemarkt, moeten energiebedrijven miljarden euro’s bijstorten. Dat kan zorgen voor liquiditeitsproblemen, zo waarschuwen insiders in het FD. Als een grote speler dreigt om te vallen, zou de overheid moeten ingrijpen om een domino-effect te voorkomen.
  • Het kabinet wil dat er tot 2030 10,7 gigawatt aan vermogen door windmolens op zee bij komt. Dat is meer dan een verdubbeling van de huidige hoeveelheid. Het gaat om 750 tot 800 extra windmolens, meldt het AD.
  • Het Amerikaanse biotechbedrijf Alnylam Pharmaceuticals heeft Pfizer en Moderna aangeklaagd. De coronavaccins van beide bedrijven zouden patenten schenden van Alnylam. Het is nog onduidelijk hoe hoog de eis voor een schadevergoeding zal zijn, schrijft NU.nl.
  • De Tweede Kamer heeft vrijwel unaniem ingestemd om de wettelijke betaaltermijn te verkorten. Voortaan moeten grote bedrijven mkb-leveranciers binnen dertig dagen betalen. MKB-Nederland reageert tevreden.
  • Het aantal buitenlandse studenten dat zich inschrijft bij Nederlandse hogescholen en universiteiten neemt verder toe. In studiejaar 2021/’22 kwamen er volgens het CBS 115 duizend studenten uit het buitenland. Op de universiteiten is al 40 procent van de eerstejaars buiten Nederland afkomstig.