Energy storage – the big picture

Energy storage – the big picture Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De toekomst van het elektriciteitsvoorzieningssysteem wordt gekarakteriseerd door een drietal grote trends. De verschuiving van de energiemix is een, zo niet de belangrijkste, oorzaak van de enorme groei van het elektriciteitsgebruik. De fluctuerende duurzame energiebronnen nemen in de energietransitie een dominante rol in. Daarmee neemt het aandeel duurzame energie in de gehele keten steeds meer toe. Om deze energie in de toekomst te kunnen beheren en verwerken gaan digitaal regelbare (vermogenselektronische) omzetters een belangrijke rol spelen.

Peter Vaessen, deeltijdhoogleraar hoogspanningstechiek TU Delft zal kort ingaan op de drie grote trends om vervolgens dieper in te gaan op de rol van elektrische energie opslagsystemen hierin. Ook behandelt hij de snelle ontwikkelingen van batterijsystemen en de fysische grenzen hiervan.

Is peakshaving van zonneparken een oplossing voor schaarse netcapaciteit?
Door de snelle groei van zonne-energie is een transport schaarste ontstaan. Afgelopen jaar steeg de zonnecapaciteit zelfs met 35% t.o.v. 2019. Middels een pilot heeft Enpuls in theorie en de praktijk onderzocht wat de mogelijkheden zijn van de inzet van een batterij in combinatie met een zonnepark om de elektriciteitsnetten beter te benutten. Tevens wordt het groeitempo van zonne-energie in Nederland minder vertraagd wanneer er meer zonne-energie in het bestaande net past.

Tijdens het Energy Storage event vertelt Alexander Savelkoul over de waardevolle praktijkervaring die Enpuls heeft opgedaan tijdens de pilot. Hij neemt u tijdens zijn presentatie mee in de verschillende stappen van het onderzoek.

Wist u dat het matchmakingplatform al beschikbaar is? Bekijk hier het platform en kom rechtstreeks in contact met de exposanten.

Het verschil tussen een goed BMS en een gemiste kans
De BMS bewaakt- en regelt het laden en ontladen van oplaadbare lithium batterijen. Het zorgt voor de kwaliteit van de cellen en batterij en voor de veiligheid van het complete batterijen pack. Deze systemen worden gebruikt in nagenoeg alle apparaten waar een oplaadbare batterij in zit, denk hierbij aan mobiele telefoons, (elektrische) auto’s, e-bikes en zelfs ook datacenters. Er is veel onderscheid in de functies en mogelijkheden van een Battery management system.

Sander Kool van Engineering Spirit vertelt tijdens het event welke functies een BMS moet hebben en welke gevaren er op de loer liggen. Er wordt stilgestaan bij normering, keuring en aansprakelijkheid. Verder kan een smart BMS ook bijdragen aan goede beoordelingen van garantieclaims, aangezien hiermee in kaart gebracht kan worden waar een mogelijk probleem kunnen ontstaan.

Spreekt dit onderwerp u aan en wenst u de lezing van Sander Kool bij te wonen? Meld u dan hier aan voor een gratis bezoek aan het event en de lezing van Engineering Spirit.

Lithium batterijen, wat moet een engineer naast de elektronica nog meer weten voor CE en transport?
Bij het toepassen van lithium batterijen in elektronica is het van belang ook de randzaken op orde te hebben. Verschillende randzaken kunnen invloed hebben op een design maar hoeven geen drempel te zijn voor de applicatie. Denk bijvoorbeeld aan het verpakken en voorbereiden van de applicatie voor transport.

De IEC 62133 is de belangrijkste norm voor het exporteren van lithium-ionbatterijen, inclusief batterijen die worden gebruikt in IT-apparatuur, gereedschappen, laboratorium-, huishoudelijke en medische apparatuur. Voordat lithiumbatterijen vervoerd kunnen worden, moeten ze bepaalde tests met succes hebben doorstaan. Deze tests simuleren transportomstandigheden zoals, druk, temperatuur en impact, en staan beschreven in het VN-handboek van tests en criteria.

Gedurende het Energy Storage event licht Hans Zijlstra van Elincom Electronics enkele normen en de werkwijze, zoals IEC62133, benodigd voor het CE dossier en UN38.3 benodigd voor de luchtvracht, toe. Bent u geïnteresseerd in het beantwoorden van de vraag hoe producten met lithium batterijen zo ontworpen kunnen worden dat ze veilig verstuurd kunnen worden? Meld u dan aan voor een gratis bezoek aan het Energy Storage event en sluit aan bij de presentatie van Hans Zijlstra.