Europese Commissie: 43 miljard euro voor Europese halfgeleiderindustrie

Europese Commissie: 43 miljard euro voor Europese halfgeleiderindustrie Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM komt later met de besmettingscijfers omdat het de cijfers inclusief de onderrapportage wil meenemen.
  • De Europese Commissie heeft de European Chips Act-aangekondigd, een wetsvoorstel om miljarden euro’s in de halfgeleiderindustrie van Europa te pompen. Door middel van subsidies, nationale en private investeringen in de productie en ontwikkeling van chips, moet Europa minder afhankelijk worden van Azië. Volgens het plan moet in 2030 de productie zijn verdubbeld en bij tekorten kan de export aan banden worden gelegd. Volgens NRC zal 43 miljard euro geïnvesteerd worden, waarvan 30 miljard voor nieuwe chipfabrieken.
  • Omdat naar verwachting de inflatie nog zeker een jaar kan aanhouden, moet de overheid een aantal belastingen verlagen. Zo moet de koopkracht van werknemers verbeteren. Daarvoor pleiten werkgevers en werknemers, meldt NU.nl.
  • De overname van chipontwerper ARM door Nvidia is definitief van de baan. De Amerikaanse waakhond had al mededingingsbezwaren opgeworpen. Softbank, de huidige eigenaar van ARM, mikt nu op een beursintroductie in de VS, schrijft Bloomberg.
  • Pfizer heeft in 2021 wereldwijd voor 36,8 miljard dollar aan coronavaccins verkocht. Dit jaar denkt de medicijnenfabrikant voor 32 miljard dollar aan vaccins te kunnen slijten, zo laat Pfizer weten in zijn jaarcijfers.