FHI-lid PerkinElmer schroeft productie corona-testkits in Europa snel op

FHI-lid PerkinElmer schroeft productie corona-testkits in Europa snel op Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De Amerikaanse firma PerkinElmer heeft in recordtijd in Finland een bestaande productiefaciliteit weten om te bouwen zodat er binnen Europa meer corona-testkits beschikbaar komen. Dergelijke testkits zijn noodzakelijk om het testregime in de verschillende landen op te kunnen voeren.

Lieke van der Leegte, sales leader Life Science & Diagnostics bij PerkinElmer, vertelt hoe de snelle opschaling begon: “Wij hadden als PerkinElmer al een PCR-kit ontwikkeld voor het detecteren van het Covid-19 virus. Die werden in de VS en China geproduceerd. Er is natuurlijk een hoge vraag naar deze kits en in de Europese regio willen we er meer controle over hebben. Export vanuit China is lastig en in de VS wordt soms de export tegengehouden.”

Door deze leveringsproblemen werd in hoog tempo gezocht naar een oplossing. Die kwam er in recordtijd, zegt Van der Leegte: “In Turku, Finland, hebben we al een productiefaciliteit voor reagentia Toen zijn we gaan kijken of zij ook de corona-testkits konden maken. Binnen vijf weken hebben zij het gehele productieproces om weten te gooien waardoor zij deze realtime PCR-kits kunnen produceren. Deze zijn al CE-goedgekeurd. We hebben zo meer controle over de productie en distributie, en een hogere productiecapaciteit van kits.”

Van der Leegte beschrijft hoe het testproces van het coronavirus met de testkit in zijn werk gaat: “De test bestaat in het eerste deel uit het virus-DNA/RNA isoleren door middel van een swap. Dat gaat met een wattenstaafje. En daar is met name een tekort aan geweest. Bij het tweede deel wordt in het lab door middel van het PCR-proces gekeken of het virus in de sample aanwezig is.” Het testen op het corona virus bestaat uit twee delen. Allereerst wordt het virus DNA/RNA geisoleerd uit de swab die is afgenomen bij een patient. Vervolgens wordt er met een PCR test gekeken of het sample ook het Corona-vrius bevat. Voor de DNA/RNA-isolatie heef PerkinElmer de productie in Baesweiler Duitsland en worden de reagentia geproduceerd in Groningen.”

Nu Nederland langzaam uit de lockdown lijkt te gaan, is ook in ons land de vraag naar testkits nog steeds groeiende. Daarvoor heeft Van der Leegte goed nieuws: “Wij gaan ook aan de Nederlandse overheid leveren. Samen met nog drie andere bedrijven gaan we verschillende ziekenhuizen bevoorraden.”