FHI Tech Stories: Distrilab

FHI Tech Stories: Distrilab Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Particle technologie en het recyclen van oplosmiddelen die in labs worden toegepast: het zijn twee van de nichemarkten waarin FHI-lid Distrilab actief is. In deze tweede aflevering van Tech Stories spreken we met Martijn Oosterhof, operations manager bij Distrilab.

 

Distrilab

Distrilab is importeur en distributeur van laboratoriumapparatuur, reagentia en analytische chemicaliën. Het bedrijf is actief sinds 1978.

Sinds haar oprichting in 1978 is Distrilab al lid van FHI en actief in de branche Laboratorium Technologie. Volgens Oosterhof begon het bedrijf vanuit een eenvoudige basisgedachte: de technologie van de productlijnen moet uniek zijn of van zeer hoogwaardige kwaliteit. De apparaten moesten in de kofferbak van een auto passen, zodat de vertegenwoordigers ze eenvoudig konden demonstreren.

Na 23 jaar aan de Olmenlaan in Leusden, is Distrilab inmiddels al weer 10 jaar gevestigd op het Leusderend, (naast het pand van het FHI.  "De strategie is ongewijzigd", zegt Oosterhof: "Nog altijd zijn we op zoek naar productgroepen in niche markten, maar het 'kofferbakprincipe' hebben we wel losgelaten. Met ons zeskoppige team hebben we nu mooi pakket van productgroepen."

Inmiddels hebben “particles” de overhand gekregen, maar nog steeds floreren een aantal van de originele Distrilab laboratoriumapparatuur-productlijnen. “De afgelopen jaren heeft Distrilab zich ook ontwikkeld tot een service-organisatie voor twee zusterondernemingen”, zegt Oosterhof. “Zo verkopen we particles op micro-/nanoschaal en voor count control- en ijktoepassingen in onder andere farmaceutische laboratoria. Maar deze particles worden bijvoorbeeld ook toegepast in diagnostische tests. Tevens bieden we speciale deeltjes die worden toegepast in de semiconductor industrie. We verkopen daarbij vooral binnen Europa.”

Oplosmiddelen recyclen

Bij Distrilab is er in het productaanbod ook aandacht voor duurzame oplossingen, stelt Oosterhof: “Wat we aanbieden zijn solvent recycling systemen die door middel van distillatie oplosmiddelen kunnen opzuiveren voor hergebruik. In een lab worden de oplosmiddelen die bij analyses zijn ingezet, traditioneel afgevoerd en vernietigd. Gezien de huidige milieu- en duurzaamheidseisen zoeken labs wegen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Zo kan een klant van ons in de voedingsmiddelenindustrie tot 80 procent van de gebruikte oplosmiddelen recyclen met onze apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan het terugwinnen van methanol en ethanol.”

In september doet Distrilab mee aan LabNL, een nieuwe beurs van FHI gericht op het tonen van de laatste innovaties en producten in de laboratoriumsector.  “We doen zelf onze marketing, maar kennen niet alle eindgebruikers. In het verleden hebben we deelgenomen aan de World of Technology & Science, maar die beurs was voor ons wel erg grootschalig en iets te algemeen. Wij focussen daarom meer op de kleinere events. Door deel te nemen aan LabNL hopen we weer nieuwe klanten te vinden”, zegt Oosterhof.

Bovendien heeft het lidmaatschap bij FHI meer voordelen, zegt de Distrilab-manager: “Een voordeel van ons lidmaatschap is dat je goed op de hoogte wordt gehouden van ontwikkelingen op het gebied van wetgeving, zoals bijvoorbeeld op HR gebied, want het is lastig voor ons om continue op de hoogte te blijven. Ook gebruiken wij de FHI algemene voorwaarden, die voor leden beschikbaar zijn en maken wij goed gebruik van de verzekeringen en pensioenregeling voor ons personeel in het kader van de FHI collectieve verzekeringsmogelijkheden. Dat biedt ons team zeker toegevoegde waarde.”

Een bezoek aan LabNL is gratis, meld je direct aan via deze link.