Geavanceerde onderwaterrobot controleert havenkades

Geavanceerde onderwaterrobot controleert havenkades Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

North Sea Port, het uitgestrekte havengebied in Nederland en België, wil zijn kades gaan inspecteren met behulp van een geavanceerde onderwaterrobot. De robot bevat tal van sensoren voor deze klus, waaronder sonar, ultrasoon, laser en HD-camera’s.

Vooralsnog gaat het om een proef van North Sea Ports. De onderwaterrobot is gemaakt door de firma Asset.Insight.

De output van de inspectiemetingen van de robot worden getoond op een dashboard. Daarbij letten de controleurs met name op of er scheuren of andere beschadigingen in de kademuren zijn. Deze kunnen ontstaan door schroefbewegingen en het draaien van schepen. Als schades te laat worden ontdekt, loopt North Sea Port economische en veiligheidsrisico’s.

Een groot voordeel van de onderwaterrobot is dat er geen duikers nodig zijn. Bovendien kunnen de schepen in het inspectiegebied gewoon blijven varen.

Kars Quist, commercieel directeur van Asset.Insight, laat weten: “Het meest waardevolle aan deze onderwaterrobot zijn de data die verzameld worden en die wij ontsluiten naar onze klanten. Dit zorgt ervoor dat de assetmanager data-gedreven besluiten kan nemen voor het efficiënt plannen van beheer en onderhoud. Dit bespaart veel geld en tijd.”