Gebouwautomatiseerders moeten ook het grote belang gaan zien en dienen

Gebouwautomatiseerders moeten ook het grote belang gaan zien en dienen Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Gebouwautomatisering staat niet op zichzelf. De gebouwen en de daarin toegepaste technologie moeten interacteren met de buitenwereld. Bart Kruijssen van PwC ziet dan ook grotere belangen die gediend moeten worden. Tijdens Bits, Bricks & Behaviour 2018 in de Jaarbeurs zal hij uitleggen hoe alle stakeholders in een project het grotere belang kunnen dienen.

Door: Dimitri Reijerman

Kruijssen en van Agt, beiden werkzaam bij PwC, zijn weliswaar zelf niet direct betrokken bij gebouwautomatisering, maar hun organisatie, een van de grote 4 multidisciplinaire accountantskantoren die naast dienstverlening op het gebied van accountancy, tax, legal, deals en real estate ook veranderkundig advies geven, richt zich wel op Urban Planning initiatieven. En daar ziet Kruijssen dat het voor alle partijen belangrijk is om het besef te hebben dat een groter belang moet worden gediend: “Veel partijen zien dat al, denk aan de energietransitie, leefbaarheid van onze steden, mobiliteit en digitalisering. Deze onderwerpen staan bij Urban Planning allemaal centraal. De vraag is natuurlijk, hoe pak je dat precies aan?”

“PwC helpt verschillende overheden en instellingen en ook private partijen bij Urban Planning initiatieven. We zien dan vaak heel veel individuele plannen voor technische (deel)oplossingen, zonder zicht op het totale plaatje. Dat geeft een flinke struggle. Wat wij daaraan toevoegen is onder meer dat we bij onze benadering de integratie van de belangen van alle spelers en betrokkenen nastreven, zodat we samen tot een veel completere business case en roadmap komen. Daarnaast brengen we kennis en expertise in ten aanzien van de financiële planning, de haalbaarheid van verduurzaming, de toepassing van data, integratie van systemen en de feitelijke realisatie van een project”.

Focus op een gebied

Daarbij benadrukken Kruijssen en van Agt opnieuw de importantie van het bredere plaatje: “We kijken niet alleen naar bricks, maar ook naar behaviour. Onze rol is spelers te helpen zich iets anders op te stellen en anders te kijken naar mogelijkheden. Niet focusen op een object, maar ook het gebied waar dat object komt te staan meenemen. Niet alleen inzetten op smart, wat alleen maar technologie is, maar eerst begrijpen wat de gewenste experience is voor alle stakeholders.”

Volgens de PwC-medewerker komt die focus nog lang niet altijd goed uit de verf: “Wanneer specialisten met elkaar aan de slag gaan, is de valkuil vrijwel altijd dat zij zich tot hun eigen vakgebied beperken. Dat is gewoon menselijk. Je vergeet breed in beeld te krijgen met wie je allemaal te maken hebt en welke belangen daarmee gemoeid zijn. De ervaring leert dat wanneer je dat wel doet er betere business cases komen, de compleetheid van de propositie beter wordt en het opgeleverde project duurzamer.”

Kruijssen en van Agt geven een praktisch voorbeeld van een te gesloten houding tijdens de ontwerpfase: In deze tijd van digitalisering kun je een gebouw te rigide ontwerpen zonder rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen en de eisen aan het gebruik. In een gemiddeld flatgebouw wordt zo het doortrekken van een leiding een onmogelijke exercitie met veel investeringsdruk, in plaats van dat je er in het design over hebt nagedacht.”

Tijdens Bits, Bricks, Behaviour, op 22 november in de Jaarbeurs Utrecht, zal Kruijssen de visie van PwC schetsen. U kunt zich gratis registreren voor dit event. Meer informatie kunt u vinden op https://fhi.nl/digitaalgebouwvandetoekomst/