Geef uw input voor de Measuring Instruments Directive (MID)

Geef uw input voor de Measuring Instruments Directive (MID) Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De Measuring Instruments Directive (MID) is de Europese richtlijn die geldt voor meetapparatuur voor handelstransacties en heffingen. Om de energietransitie in Europa beter te ondersteunen, is het gewenst deze richtlijn en de Nationale Metrologiewet versneld te verbeteren.

Eens in de tien jaar komt een kans voorbij om collectieve deskundigheid in te brengen voor Europese richtlijnen en om de Nederlandse wetgeving te versnellen. FHI kan samen met leden en partners deze rol op zich nemen door deze deskundigheid in dit verbeterproces aan te bieden. Uw inbreng is hierbij van groot belang.

Voorheen werd de technische deskundigheid niet zo vroeg betrokken bij het proces om juridische randvoorwaarden aan te passen naar de actuele behoeften.

Dat kan nu dus wel.

In samenwerking met Agentschap Telecom heeft FHI een reactieformulier opgesteld, waarbij wij u vragen uw deskundigheid in te verwerken. FHI verzamelt alle reacties en zal de conclusies bundelen tot enkele aanbevelingen. Agentschap Telecom zal deze aanbevelingen meenemen in de gesprekken met de relevante instanties in ‘Brussel’.

Daarnaast zullen FHI en Agentschap Telecom de lobby versterken via het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en MKB Nederland.  Hiermee willen Agentschap Telecom en FHI een goede basis in wetgeving, technologie en ‘level playing field’ voorstellen voor de energietransitie.

De reacties van alle betrokken FHI-leden en partners wordt verzameld in een onderbouwing van voorgestelde verbeteringen. Wij verzoeken u voor 24 januari 2022 te reageren, zodat wij tijdig conclusies kunnen vaststellen voor Agentschap Telecom, Economische Zaken en MKB Nederland.

 

 

Inleidende informatie m.b.t. versnelde wijzigingen MID-richtlijn

Door het uitrollen van de Europese Green Deal, passende bij de actuele maatschappelijke wens om klimaatplannen te concretiseren, ontstaan ook praktische uitdagingen. Europa bundelt krachten om te komen tot duurzaam vervoer, vernieuwing van de industrie, een schoner energiesysteem en groenere gebouwen.

Technologie in het algemeen en specifiek digitalisering / connectiviteit bieden grote kansen in die transitie, maar dan zullen standaarden, Europese richtlijnen en Nationale wetgeving mee moeten veranderen. Daarom staat ‘Brussel’ voor de uitdaging om cruciale wijzigingen in de richtlijnen in het komende jaar ook meteen goed te hebben voor de vele jaren die erop volgen.

De ‘Measuring Instruments Directive (MID)’ is de Europese richtlijn die geldt voor meetapparatuur voor handelstransacties en heffingen. Actuele wijzigingen door technologie en wetenschap zijn nog niet op een correcte wijze meegenomen in richtlijnen en nationale wetgeving.

Denk hierbij aan elektrische laadpalen, die niet een bonnetje uitdraaien maar het meetresultaat in een app tonen. Maar ook aan het bepalen van de energie-inhoud in plaats van het meten van massa en volume. Meettechnieken en de representatie wijzigen zit niet zomaar in een verzegeld doosje. Wij vragen in het reactieformulier om voorbeelden of tips/adviezen te geven, om de Europese richtlijnen rond MID te verbeteren voor de komende jaren.

Dit alles graag met focus op uw werkgebied en uw eigen deskundigheid/expertise op dat vlak. Wij denken dan aan thema’s/werkgebieden als:

Elektrisch laden, energy storage, DC infrastructuur, infrastructuur in het algemeen (elektriciteit/gas/olie/water/waterstof/LNG/CNG), impact van elektrificatie (in de industrie, zorg en gebouwde omgeving), integratie van IoT/smart technology, cyber security, elektriciteitslevering, energie-inhoud brandstoffen, E-Ticket 2.0 en time-based billing.

Denk hierbij vooruit: Wat zijn de ideale meetsystemen van de toekomst?