Onder de mooie titel van Supply Chain Director Sustainability is hij werkzaam bij FrieslandCampina: Gerrit Westhoff is een van de sprekers op het FHI Energie in Industrie-event. Lees hier een voorproefje van wat hij 20 juni gaat vertellen. 

Op weg naar klimaatneutrale zuivel
Dat FrieslandCampina zich bewust is van haar rol in de energietransitie, is duidelijk. Onder het mom ‘nourishing a better planet’ werkt de onderneming aan netto-klimaatneutrale zuivel. Gerrit: “De doelen van de Verenigde Naties zijn bij het opstellen van dit plan ons startpunt geweest. Daarnaast zijn we toegewijd aan het Klimaatakkoord van Parijs. In 2050 willen we netto-klimaatneutraal zijn.”  

Een innovatieve houding is de start
FrieslandCampina werkt hard aan het reduceren van haar energieconsumptie. Zo werkt ze aan het verminderen van haar ecologische voetafdruk, zoals ook in het klimaatplan staat. Gerrit: “We optimaliseren bedrijfsprocessen en testen innovatieve technologieën uit zoals het vervangen van energie door biogas. Maar ook het flexibeler zijn in het gebruik van gas versus elektriciteit. We schakelen daar nu makkelijker tussen.” Daarin zit meteen ook de uitdaging, want voor elektrificatie zijn sensoren nodig. En die zitten niet altijd in elke fabriek. “Dit aspect wil ik graag uitlichten tijdens het FHI-event. Er zijn vast veel mensen die met ons mee willen denken over hoe we dit probleem samen kunnen oplossen.”  

Transparantie vindt FrieslandCampina ook erg belangrijk. Gerrit: “We delen onze voortgang in rapportages. Daarin kan iedereen zien welke projecten we zijn gestart in kader van onze duurzaamheidsdoelen en welke doelen we al bereikt hebben.” Daarin is bijvoorbeeld terug te vinden met hoeveel procent het energieverbruik gedaald is.  

 Samenwerken, innoveren en toekomstgericht denken
“We nemen onze rol in de energietransitie serieus. Zo hebben we een eigen Research and Development-centrum in Wageningen waar we bezig zijn met innoveren. Ook staan we open voor start-ups die naar ons toe komen met vernieuwende ideeën. We faciliteren deze projecten door nieuwe apparatuur te testen, zoals bepaalde sensoren in fabrieken. Als het past in onze bedrijfsvoering, dan participeren we in dergelijke innovatieve projecten.” Aldus Gerrit.  “Wij maken deel uit van een coöperatie. Dit betekent dat we voor de lange termijn samenwerken met relevante partijen om werkelijk een positieve invloed uit te oefenen. Zo kunnen we echt impact maken.” 

Wil je meer van Gerrit horen én meer weten over de toekomst van energie in de industrie? Kom dan naar het event op 20 juni in Van der Valk Vianen.

Gerelateerde bedrijven

KROHNE Nederland
KROHNE is wereldwijd toonaangevend op het gebied van ontwikkeling en productie van innovatieve meettechnologie. Wij leveren meetinstrumentatie voor flow, niveau, druk, temperatuur en analyse voor alle denkbare industrieën.De Nederlandse verkoop-…
VIRO
De ontwikkelingspartner van de industrie VIRO is een open en vooruitstrevend ingenieursbureau: we helpen onze klanten om succesvolle verbindingen te maken tussen technologie, ambitie, innovatie en prestatie. We zijn gespecialiseerd…
en_GBEnglish (UK)