Gevaren van werken op een biologisch en chemisch lab

Gevaren van werken op een biologisch en chemisch lab Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Werken met biologische en chemische stoffen in een laboratorium kan een risico opleveren voor de medewerkers en de omgeving. Om de risico’s te verkleinen zijn werkgevers verplicht om persoonlijke beschermingsmiddelen aan te bieden aan hun medewerkers. Maar wie is er verantwoordelijk voor het gebruik van deze middelen? Dit vraagstuk behandelt Gijsbert van Willigen van LUMC tijdens zijn presentatie. Daarnaast vertelt Marcel van Bergen van Radboudumc over het optuigen van een biorisk management systeem om risico’s binnen een organisatie te kunnen beheersen.

Gijsbert van Willigen geeft tijdens zijn presentatie een aantal voorbeelden van waar het allemaal mis kan gaan. Het gaat hier dan om het verkeerd gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen of het niet gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen. De conclusie van de presentatie zal zijn dat veilig werken in laboratoria een gezamenlijke actie is van vele spelers op het gebied van veiligheid en dus ieders verantwoordelijkheid.

Marcel van Bergen vertelt waarom het belangrijk is om een Risico Inventarisatie en Evaluatie uit te voeren om uitspraken te kunnen doen over het veiligheidsniveau en om risico’s in kaart te brengen. Kwantificering van knelpunten kan helpen bij het prioriteren van acties. Een speciale tak van sport in deze betreft de microbiologische veiligheid in laboratoria. Bij de uitoefening van werkzaamheden lopen medewerkers gerede kans blootgesteld te worden aan biologische agentia. In geval van blootstelling kunnen deze agentia een gevaar opleveren voor de gezondheid. Door het nemen van voorzorgsmaatregelen zijn veel laboratoriuminfecties te voorkomen. Maatregelen die binnen microbiologische laboratoria vaak van toepassing zijn betreffen veilige werkwijzen en biologische en fysische inperkingen.

Interesse om beide presentaties bij te wonen? Registreer hier voor een bezoek aan LabSafety 2019.