De vraag naar duurzame energie groeit en dat kan problemen opleveren als het gaat om energievoorziening. Voldoet het aanbod aan de vraag als het bijvoorbeeld een bewolkte of windstille dag is? Op het webinar IT Infra, dat op donderdag 20 mei om 14.30 uur plaatsvindt, gaan Bart Nieuwenhuis en zijn collega Ronald van Veen van Vertiv dieper in op de mogelijkheden van grid services en fast frequency respons. Dankzij deze dienstverlening kunnen netbeheerders op elk moment beschikken over voldoende regelvermogen om, ook tijdens piekmomenten, vraag en aanbod op het elektriciteitsnet in balans te houden.

Door Frank van de Ven

De energie-industrie ondergaat een aantal drastische veranderingen nu hernieuwbare energiebronnen, gedistribueerde opwekking, decarbonisatie en een stijgende vraag het traditionele energiebeheer transformeren. Balancing grid services helpen de netbeheerder met het in balans brengen van vraag en aanbod.

In zijn presentatie komen meerdere mogelijkheden van balancing grid services aan bod. “Dit systeem zorgt voor balans”, stelt Nieuwenhuis. “De vraag naar duurzame energie in de vorm van wind- en zonne-energie is groot, terwijl deze energiebronnen wegens hun onvoorspelbaarheid voor onbalans kunnen zorgen. Als de zon achter de wolken verdwijnt of als de wind gaat liggen, heb je bijvoorbeeld geen energieopwekking.”

Daluren
Balancing grid services kunnen energie bufferen en opslaan, zodat deze tijdens piekmomenten direct inzetbaar is. Vertiv biedt een stuurmechanisme waardoor energiebeheerders met een druk op de knop over de gewenste hoeveelheid energie beschikken. Nieuwenhuis: “Door als datacentereigenaar een UPS beschikbaar te stellen, helpen we de netbeheerders. Binnen een seconde beschikken zij over energie om het net terug in balans te brengen. Deze dienstverlening is erg nuttig voor netbeheerders, omdat ze over een groter vermogen beschikken. Omdat zij al UPS’en bezitten, scheelt dat in de aanschafkosten omdat er enkel wat hardware of een grotere batterij nodig is.”

Een ander voordeel van grid services is dat overcapaciteit tot het verleden behoort. “Normaliter gaat er bij overcapaciteit energie verloren en dat kost geld. Door gebruik te maken van regelcapaciteit en de energie te bufferen in de UPS (batterij) blijft deze energie bewaard voor een later stadium. Het is hierdoor ook mogelijk om energie tijdens daluren voordelig in te kopen en op te slaan en deze in te zetten tijdens dure piekmomenten. Zo bespaar je geld”, besluit Nieuwenhuis.

Het IT Infra webinar vindt donderdag 20 mei om 14.30 uur plaats. De interactieve presentatie van Bart Nieuwenhuis en Ronald van Veen van Vertiv vindt online plaats. U kunt zich hiervoor inschrijven via deze link. Klik hier om een overzicht te zien van alle presentaties.

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)