Met jarenlange ervaring als laborant én ICT’er weet Corné Nous als geen ander welke problemen laboranten tegenkomen met gegevensuitwisseling op het lab. Open standaarden zijn wat hem betreft onderdeel van de oplossing: “Het toepassen van standaarden helpt bij het verwerken, reviewen en archiveren van instrumentdata.”

Corné is opgeleid als Biochemisch Analist, en heeft bijna 30 jaar als laborant en uiteindelijk ICT-medewerker bij Organon (later MSD) gewerkt. Acht jaar geleden besloot hij als zelfstandig consultant verder te gaan. “Ik help laboratoria om het applicatielandschap en het datamanagement op een goede manier in te richten.”

ICT-muur

Met ervaring in zowel het laboratorium als in de ICT begrijpt Corné goed welke problemen er spelen. “Toen ik in de laboratorium automatisering begon kochten we zelf een server en een audiorek om alle computers in op te bergen. Op een bepaald moment werd de ICT gescheiden van het lab en kwam er een aparte afdeling. Onbegrip is daarom vaak de oorzaak van discussie tussen de afdelingen. De ICT-afdeling begrijpt niet altijd dat een laboratoriumcomputer andere eisen heeft dan een kantoorcomputer. Het gevolg is dat laboranten tegen een ICT-muur aanlopen, vol technische termen en regels, waar ze niet overheen komen.”

“Als ik bij een bedrijf aan de slag ga, dan help ik om het probleem verder uit te dragen en de juiste contacten te vinden binnen de ICT. Ik probeer ze verder te brengen dan de helpdesk. Daarmee overbrug ik de kloof tussen het laboratorium en de ICT.”

“Daarmee overbrug ik de kloof tussen het laboratorium en de ICT.”

Onleesbare data

“Veel laboratoria werken met standalone omgevingen. Dit is een op zichzelf staande computer, met een bijbehorend instrument. De gegevens worden op een lokale harddisk opgeslagen of op een netwerkschijf. De instrumenten werken vaak met bedrijfseigen software, dus als je het apparaat niet meer hebt dan wordt de data onleesbaar.” Door verscherpte regelgeving op data integriteit is het belangrijk om deze data wel beschikbaar te houden. Corné: “Vooral in de farmaceutische industrie geldt er strenge wetgeving. In sommige gevallen ben je verplicht om data tot 30 jaar terug te bewaren.”

Kwaliteitsproces

Dit speelt niet alleen een rol bij het archiveren van data, maar ook bij de beoordeling ervan. “Als je met standaard tools werkt om je data te bekijken dan kun je van lokale computers naar een centrale manier van werken gaan”, vertelt Corné. “Bij de beoordeling van data kan iedereen op een eigen kantoorcomputer hetzelfde proces doorlopen. Daarmee wordt het kwaliteitsproces consistenter.”

Daarnaast zijn er steeds meer mogelijkheden om meer uit je data te halen, vertelt Corné.
“Er zit ontzettend veel potentie in het gebruik van data voor voorspellend onderhoud. Zo kun je bijvoorbeeld voorspellingen doen op basis van de analysekwaliteit. Hier wordt op dit moment nog weinig mee gedaan, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend.”

Gerelateerde bedrijven

Instrument Solutions Benelux B.V.
Sinds onze oprichting in 2000 is Instrument Solutions uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de Benelux. Wij zijn gespecialiseerd in de verkoop en service van geavanceerde apparatuur voor analyse en…
Triestram & Partner GmbH (T&P)
FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)