De groothandel heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 1,9 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode vorig jaar.  De omzet groeide onder andere door hogere grondstofprijzen, een stijgende vraag naar bouwmaterialen en een hogere melkprijs. De dalende graanprijs zorgde voor een drukkend effect.

Dat meldt het CBS. Het gaat om de laagste jaar-op-jaartoename in twee jaar. In de industrie werd geïnvesteerd in het vervangen van oude apparatuur. Ook de productiecapaciteit is vergroot. Door de grotere vraag naar machines zagen de leveranciers een omzetgroei van meer dan 5 procent. Dankzij de groeiende conjunctuur en de stijgende grondstofprijzen steeg de omzet in de oliehandel en in de metaal- en ertshandel met elk 3,6 procent. De leveranciers van chemische producten, vaak basischemicaliën voor de industrie, zagen hun omzet ook met 3,6 procent toenemen.

Omzet bouwmaterialen en zuivel stijgen

De hogere melkprijs leverde de zuivelhandel een omzetgroei op van ruim 13 procent. Ook bouwmaterialen verkochten goed: de groothandel zag de omzet met 8 procent toenemen. Volgens het CBS zijn de groothandelaren minder positief over het tweede kwartaal. In het afgelopen kwartaal startte er 1360 bedrijven, terwijl er 85 groothandels failliet gingen. Het aantal faillissementen is het laagste in de afgelopen vijf jaar. Verder staan er bijna 17 duizend vacatures open in de groothandel.

en_GBEnglish (UK)