Implementatie van geautomatiseerde systemen in farma en voedingsmiddelenindustrie

Implementatie van geautomatiseerde systemen in farma en voedingsmiddelenindustrie Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De invoering van geautomatiseerde systemen in het lab leveren doorgaans een flinke efficiëntieverbetering en een vermindering van de repeterende handelingen voor analisten op. Daarnaast worden ook de traceability en data integriteit beter geborgd. Tijdens LabAutomation presenteren vakgenoten verschillende voorbeelden van dergelijke implementatietrajecten. Hendrik Willem Hoogewerf vertelt over de automatisering van de heparine activiteitbepalingen binnen Aspen Oss. Christian Elend van EW Nutrition presenteert de opzet van een geautomatiseerd screeningsysteem voor cel gebaseerde screening. Mariëlle Salden van Nofalab geeft inzicht in de geautomatiseerde monstervoorbewerking en analyse van 2-MCPD, 3-MCPD en Glycidyl Esters. 

Aspen Oss voert sinds een jaar de heparine activiteitbepaling volledig geautomatiseerd uit. De overstap van een grotendeels handmatige methode naar dit geautomatiseerde systeem zorgde voor een flinke efficiëntieverbetering en een vermindering van de repeterende handelingen voor analisten. Daarnaast werden tegelijkertijd ook de traceability en data integriteit beter geborgd. Tijdens deze presentatie krijgt u van Hendrik Willem Hoogewerf een kijkje in het traject dat zij voor dit project moesten afleggen. Welke aandachtpunten hadden zij bijvoorbeeld tijdens de leveranciersselectie, maar ook de uitdagingen in de kwalificatie zullen behandeld worden.

Om enzymactiviteit in diervoeding te behouden, moeten exogene enzymen tijdens het pilleerproces hoge temperaturen overleven. Daarom moeten voederenzymen vaak worden verbeterd voor een hoge thermische stabiliteit. Voor dit speciale doel werd een geautomatiseerd screeningsysteem ontworpen. Christian Elend van EW Nutrition presenteert de opzet van dit systeem en een voorbeeld voor de succesvolle ontwikkeling van een diervoederenzym.

Monochloropropaandiolen (MCPD’s) kunnen aanwezig zijn in verschillende voedingsmiddelen, in zowel vrije als vetzuurgebonden vorm. Vrije 2-MCPD’s en 3-MCPD’s kunnen gevormd worden wanneer triglyceride- en zoutbevattende voedingsmiddelen verhit worden. Raffinage van vetten en oliën kan, dankzij de hoge temperatuur, resulteren in de vorming van 2-MCPD, 3-MCPD en GE. Terwijl 3-MCPD is geclassificeerd als mogelijk carcinogeen, is GE zowel carcinogeen als genotoxisch. Nofalab bepaalt het gehalte aan MCPD(E) en GE in vetten en oliën met behulp van de DGF Fast and Clean methode. Deze methode is gevalideerd en sinds dit jaar ook geaccrediteerd door de Raad van Accreditatie. De scope van de methode wordt momenteel uitgebreid met sojasaus en oliehoudende producten, zoals mayonaise, gebakken goederen en zuigelingenvoeding. Mariëlle Salden van Nofalab licht de geautomatiseerde monstervoorbewerking en analyse van 2-MCPD, 3-MCPD en Glycidyl Esters toe in haar presentatie.

Schrijf u nu in voor LabAutomation en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van automatiserings-, robotiserings- en softwareoplossingen.