In Memoriam: Otto Anton Kwak

In Memoriam: Otto Anton Kwak Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Op woensdag 2 augustus 2023 ontving FHI het trieste bericht dat Otto Kwak was overleden. Afgelopen vrijdag 4 augustus heeft het afscheid in het crematorium Hoeksche Waard te Heinenoord plaatsgevonden. 

De familie en vrienden toonden met mooie beelden en krachtige toespraken hoeveel impact Otto Kwak heeft gehad. Professioneel ontwikkelde hij zich van sales engineer tot directeur-eigenaar van KWW-Bèta. Zijn passie voor techniek combineerde hij met intermenselijke kwaliteiten en zijn organisatietalenten. 

Hij was één van de bestuursleden die aan de wieg heeft gestaan van de Federatie Het Instrument, oftewel FHI. Van 1992 tot en met 1996 was Otto Kwak als voorzitter nadrukkelijk verantwoordelijk voor de start en de landing van deze jonge federatie. Het werk van die tijd is nog steeds te herkennen in de huidige tijd. 

De reacties voor en tijdens de afscheidsdienst gingen allemaal over de betrokken, positieve, warme en aardige persoonlijkheid van Otto. Ik heb dit zelf beleefd toen ik in 1991 de eerste resultaten van het brancheonderzoek 1990 presenteerde voor het bestuur. De bestuursleden hadden al een vergadering van vijf uur achter de rug en daarna mocht ik een aantal sheets over de branche tonen. 

Otto kwam direct na deze presentatie op mij af en bedankte mij uitbundig. Hij gaf mij zijn kaartje, wat in die tijd een teken voor mij was dat ik goed overkwam. Hij was toen warm in zijn contact en alle keren daarna heb ik dezelfde energie ervaren. 

FHI heeft hem geëerd als erevoorzitter van de federatie en we hebben een functie mogen vervullen om Otto te eren als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, wat hij vanzelfsprekend zelf verdiend heeft. De toenmalige directeur van FHI, Kees Groeneveld, gaf bij de uitreiking een speech, waar ik een stuk uit citeer. 

“Onder Kwak’s voorzitterschap groeide Het Instrument van een brancheorganisatie met 620 aangesloten bedrijven in 1992 naar een federatie van technologiebranches waarbij per 1 januari 2006 771 bedrijven waren aangesloten. 

Gedurende zijn voorzitterschap (1992-1996) vertegenwoordigde Kwak Het Instrument met veel verve in de internationale organisatie van industriële automatiseringsbeurzen, World F.I.M.A. Van 1997 tot 1999 fungeerde Kwak als president van deze organisatie.“ 

Zijn betrokkenheid is dan nog afsluitend te tonen met een quote uit de notulen van het federatiebestuur van zijn laatste bestuursvergadering voor FHI: 

“De heer Kwak bedankt de heer Hazewinkel dan ook hartelijk en antwoordt dat hij met veel plezier acht jaar bestuurder van de Federatie is geweest. Zijn hart ligt bij Het Instrument.“ 

 FHI dankt Otto Kwak voor alles dat hij gedaan heeft voor de leden en de vereniging. 

Paul Petersen