
IO-Link in de zuivelindustrie: goede voorbereiding is het halve werk
Door: Hans Risseeuw
Vrijdag 23 mei organiseert PI Nederland de IO-Link workshop. Arjan Rietberg, OT Technical Engineer bij FrieslandCampina, geeft de openingspresentatie. In zijn presentatie legt hij uit hoe de gigant in voedingsmiddelen IO-Link toepast.
“Oorspronkelijk komt IO-Link uit de machinebouw”, zegt Arjan. Maar al heel snel kwam hij tot de ontdekking dat IO-Link van grote meerwaarde is voor de zuivelindustrie.
Arjan werkt al 25 jaar voor FrieslandCampina, waarvan 24 jaar voor de vestiging in Borculo. In 2012 kwam hij voor het eerst in aanraking met IO-Link en was het voor hem duidelijk: IO-Link is uitermate geschikt voor de zuivelindustrie. Sindsdien heeft de vestiging in Borculo een enorme automatiseringsslag doorgemaakt en maakt de zuivelfabriek volop gebruik van IO-Link.
“Kosten effectief, hygiënisch, plug and play”, somt hij de drie voordelen van IO-Link op. De drie aspecten die IO-Link karakteriseren én van groot belang zijn voor de zuivelindustrie.
Tijdens het interview zijn de leveranciers een terugkerend onderwerp. Arjan legt uit dat hij en zijn collega’s nauw contact hebben met de leveranciers van kleppen en meet- en regelsystemen. “De zuivelfabrieken van FrieslandCampina zitten helemaal vol met kleppen”, vertelt Arjan. Een zuivelfabriek bestaat voor 71 procent uit kleppen, voor 19 procent uit instrumentatie en vervolgens nog een stukje motor control. “Instrumentatie is al jaren IO-Link, sinds 2020 zijn kleppen ook op IO-Link en dus kun je de hele zuivelfabriek op IO-Link aansluiten”, concludeert hij.
Twee eisen springen eruit: hygiëne en plug and play. Het spreekt voor zich dat in een zuivelfabriek hygiëne van cruciaal belang is. Plug and play is het magische container begrip waar de zuivelfabriek in Borculo op draait.
Een zogezegd nadeel van IO-Link is dat je heel goed moet nadenken over je software. “In het veld is het echt magnifiek eenvoudig, maar omdat je nu zoveel meer informatie binnenkrijgt, moet je je software hierop aanpassen.” Elk type apparaat moet je van te voren uitgebreid testen. In het veld is het plug and play, maar de software kant moet goed worden voorbereid. Arjan benadrukt dat IO-Link een zegen is wanneer-en-alleen-wanneer je goed en uitgebreid test en voorbereid. Doe je dit niet, dan staat de zuivelfabriek stil. Arjan herhaalt het nog maar een keer: “De software ontwikkeling moet van te voren worden klaargezet en voorbereid. Vervolgens is het plug and play. Een zegen.”
Kom 23 mei naar de IO-Link workshop bij de Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Leer van de experts en ga praktijkgericht direct aan de slag.