Kabinet treft aanvullende belastingmaatregelen in kader van coronacrisis
Het kabinet heeft afgelopen vrijdag extra aanvullende maatregelen bekendgemaakt om met name ondernemers en zzp’ers ten tijde van de coronacrisis te ondersteunen. Deze maatregelen zijn bedoeld om meer financiële ruimte te geven bovenop het bestaande pakket.
Het aanvullende fiscale pakket kent een aantal onderdelen. Ten eerst kunnen kleine werkgevers gebruikmaken van een verruiming van de werkkostenregeling. De vrije ruimte voor werkgevers die te maken hebben met een loonsom tot 400.00 euro gaat van 1,7 naar 3 procent.
De tweede maatregel zorgt voor een fiscale coronareserve in de vennootschapsbelasting. Ondernemers kunnen op deze wijze de verwachte verliezen over 2020 ten laste brengen op de winst van 2019. Dit verrekenen kon normaal pas plaatsvinden bij de aangifte van de vennootschapsbelasting 2020. De teveel betaalde belasting kan nu al dit jaar worden teruggevraagd.
Daarnaast vindt er ook een versoepeling plaats van de gebruikelijke loonregeling voor dga’s. Deze groep kan nu tijdelijk uitgaan van een lager loon. Als deze maar in verhouding staat tot de omzetdaling van het bedrijf.
De vierde maatregel is specifiek interessant voor zzp’ers en de ondernemers die hen inhuren. Zij kunnen gebruikmaken van een versoepeling van het urencriterium. Dit criterium is normaal van toepassing op de zelfstandigenaftrek en andere ondernemersfaciliteiten. Ondernemers kunnen hiervan gebruikmaken en raken deze niet kwijt, als door gevolg van de crisis niet aan de huidige norm (24 uur per week) wordt voldaan.
Als laatste wordt de ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’ met een jaar uitgesteld. Dit is een wet die tot doel heeft om fiscaal belastinguitstel van dga’s (directeur-grootaandeelhouders) te ontmoedigen. Het uitstel geeft dga’s tot en met eind 2023 de tijd om zich voor te bereiden op de maatregel.
Lees hier de gehele kamerbrief van staatssecretaris Vijlbrief over de aanvullende fiscale maatregelen in verband met coronacrisis.