Kabinet verruimt steunpakketten na nieuwe lockdown

Kabinet verruimt steunpakketten na nieuwe lockdown Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het demissionair kabinet heeft de voorwaarden versoepeld voor de diverse economische steunpakket dat ondernemers over het vierde kwartaal kunnen aanvragen. Het kabinet doet dit vanwege de strenge lockdown die is ingevoerd.

De demissionaire ministers Stef Blok (Economische Zaken, VVD) en Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) hebben de verruiming aangekondigd. Ondernemers die een beroep doen op de NOW-regeling kunnen de loonkosten tot 90 procent vergoed krijgen. Voorheen was dit nog maximaal 80 procent.

Voor de TVL-regeling, de Tegemoetkoming Vaste Lasten, kunnen bedrijven in het vierde kwartaal al bij 20 procent omzetverlies een aanvraag indienen. De drempel lag bij eerdere TVL-pakketten nog op 30 procent. De aanvraagperiode loopt tot 28 januari 2022.

Een voorraadvergoeding voor de horeca en detailhandel is niet aan de orde. Volgens het kabinet is een dergelijke regeling slecht uitvoerbaar.

Aanpassingen Tozo

In de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is opgenomen dat zelfstandig ondernemers de lening voor bedrijfskapitaal Tozo vanaf 1 januari 2022 moeten gaan aflossen. Door de lockdown is dat voor veel zelfstandig ondernemers moeilijk. De start van de verplichte aflossing begint daarom op 1 juli 2022, een half jaar later. Ook is de looptijd, de periode vanaf het moment van verstrekking tot het moment waarop deze moet zijn terugbetaald , met één jaar verlengd van 5 jaar tot 6 jaar. Verder zijn gebruikers van de Tozo-regeling tussen januari 2022 en juni 2022 geen rente verschuldigd.

In totaal trekt het kabinet voor de verruiming van het steunpakket 590 miljoen euro extra uit. Wel zegt het kabinet dat de steunpakketten verstorend voor de economie kunnen zijn en het geld niet altijd op de juiste plekken terecht zou komen. Om nieuw beleid op te stellen bij de aanhoudende coronacrisis wil het kabinet in het derde kwartaal van dit volgend jaar een nieuwe langetermijnvisie over de steunpakketten formuleren.

Meer informatie over de diverse steunpakketten is te vinden op Rijksoverheid.nl.