Kort economisch coronanieuws van 1 februari

Kort economisch coronanieuws van 1 februari Door: FHI
  • Het RIVM meldt op maandag 3280 nieuwe bevestigde coronabesmettingen. Dat is het laagste aantal sinds 1 oktober. Ook het aantal positieve tests op weekbasis is nog steeds dalende.
  • Horecazaken, winkels en ander gelegenheden mogen vanaf 10 februari beperkt open voor het afhalen van bestellingen. De overige coronabeperkingen worden met drie weken verlengd, zo is bij de NOS te lezen. Wel stopt mogelijk de avondklok op 9 februari en de basisscholen zullen weer opengaan.
  • De staatsschuld is in 2020 met 42 miljard euro gestegen naar 379 miljard euro, zo meldt het CBS. Vooral de NOW-regeling vormt met een bedrag van 13 miljard euro een aanzienlijke kostenpost in de bestrijding van de economische gevolgen van de coronacrisis.
  • De inkoopmanagersindex van vereniging Nevi, een belangrijke graadmeter voor het sentiment binnen de Nederlandse industrie, is in januari gestegen van 58,2 naar 58,8 punten. Er is vooral sprake van een solide ordergroei. Daarmee lijkt het herstel in de industrie zich door te zetten.
  • De Denktank Coronacrisis heeft in opdracht van de SER voorstellen geformuleerd voor het aanpakken van de coronacrisis en de periode erna. Zo wil de denktank dat er wordt gestart met het voorbereiden van herstelbeleid in samenspraak met de samenleving en dat de steun aan ondernemers, werknemers en kwetsbare groepen voortgezet of geïntensiveerd wordt.