Kort economisch coronanieuws van 10 december

Kort economisch coronanieuws van 10 december Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt donderdag 8793 nieuwe coronabesmettingen, 2210 meer dan woensdag. Er zijn 198 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, vier meer dan woensdag.
  • De Europese Centrale Bank heeft besloten om het PEPP-opkoopprogramma met negen maanden te verlengen tot minimaal maart 2022. Ook pompt de ECB 500 miljard euro extra in het PEPP-programma. Met het extra geld en een langere loopduur hoopt de ECB de Europese economie aan te jagen, schrijft het FD.
  • ING gaat voor 1,1 miljard euro aan nieuwe leningen verstrekken aan kleine en middelgrote bedrijven. Dit wordt mogelijk doordat de Europese Investeringsbank (EIB) een garantie geeft op 800 miljoen euro aan bestaande leningen van ING. Een aanzienlijk deel van de leningen krijgt een zeer lage rente, zo belooft ING.
  • TUI, de grootste reisorganisatie ter wereld, heeft het afgelopen gebroken boekjaar een verlies geboekt van 3,1 miljard euro. Ook de omzet daalde met 58 procent. Toch ziet TUI door de komst van coronavaccins het komend jaar met optimisme tegemoet.
  • De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie kwam in oktober 3,7 procent lager uit dan in oktober 2019. Vooral de productie van de machine-industrie daalde sterk, meldt het CBS.