Kort economisch coronanieuws van 10 september

Kort economisch coronanieuws van 10 september Door: FHI
  • De Duitse economie klimt sneller uit het dal dan eerder werd gedacht, zo blijkt uit een prognose van de denktank DIW. Zonder tweede golf komt de krimp van het BBP uit op 6 procent in plaats van de eerder verwachte 9,4 procent.
  • Het aantal failliet verklaarde bedrijven blijft volgens de laatste CBS-cijfers maar dalen. In augustus gingen er 173 bedrijven failliet. Dat zijn er 32 minder dan in juli en het laagste aantal in 21 jaar.
  • Het CBS meldt verder dat de CO2-uitstoot in het tweede kwartaal 21,1 procent lager ligt dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Energiebedrijven hebben minder steenkool verstookt en de emissies voor de transportsector zijn gehalveerd.
  • Het coronavaccin dat wordt ontwikkeld door farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford kan nog steeds voor het einde van dit jaar klaar zijn, meldt RTL Nieuws. Vanwege medische problemen met een proefpersoon zijn de testen tijdelijk stilgelegd.
  • “De beste manier om een samenleving bij elkaar te houden is door te zorgen voor groei en banen”, zegt vertrekkend voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer in zijn afscheidsinterview. Volgens De Boer heerst er in Nederland een negatief sentiment ten opzichte van het bedrijfsleven, waardoor sommige bedrijven als gevolg van Brexit zijn uitgeweken naar buurlanden.