Kort economisch coronanieuws van 14 december

Kort economisch coronanieuws van 14 december Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt op maandag 8496 nieuwe coronabesmettingen, 1417 minder dan zondag. In de ziekenhuizen zijn 184 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is een groei van 18 opnames.
  • Premier Rutte kondigt vanavond een harde lockdown aan tot en met 19 januari, meldt de NOS. Onder andere scholen, de kinderopvang, niet-essentiële winkels, theaters en theaters moeten hun deuren sluiten. De lockdown gaat vannacht om 0:00 uur in.
  • De wereldwijde vraag naar elektriciteit is dit jaar met 2 procent gedaald, meldt het IEA. Oorzaak is de economische krimp. De stroomvraag in Nederland daalde met 1,5 procent.
  • In de maanden juli, augustus en september lag het ziekteverzuim onder werkenden op 4,4 procent. Volgens het CBS gaat het om het hoogste percentage sinds 2003. Vooral in de thuiszorg en bij mensen die in verpleeg- en bejaardentehuizen werken is het ziekteverzuim hoog.
  • Ondernemers actief in de industrie zijn in de maand oktober optimistischer geworden over de export. De zogeheten exportindicator kwam uit op -6. Met name over de buitenlandse omzet waren ondernemers minder pessimistisch, zegt het CBS. Bovendien nam de export in oktober met ruim 4 procent toe ten opzichte van oktober 2019.