Kort economisch coronanieuws van 14 september

Kort economisch coronanieuws van 14 september Door: FHI
  • Om de uitstoot van broeikasgassen versneld omlaag te brengen, wil de Europese Commissie het CO2-emissiehandelssysteem aanscherpen en uitbreiden. Het reductiedoel voor 2030 wordt bovendien opgehoogd naar 55 procent, schrijft het FD.
  • Het volume van de goederenexport in Nederland was in juli 0,6 procent kleiner dan in juli 2019, meldt het CBS. De daling is kleiner dan in de voorgaande vier maanden, terwijl de export van machines en apparaten het hardst groeide.
  • Sanquin heeft moeite om voldoende bloedplasma met antistoffen tegen het coronavirus te verzamelen. Volgens professor Hans Zaaijer komen doren minder vaak plasma geven en de antistoffen blijken sneller uit het bloed te verdwijnen dan was voorzien.
  • Farmaceut Eli Lilly & Co zegt dat het medicijn tegen reumatoïde artritis dat het maakt de hersteltijd van coronapatiënten die ook ontstekingsremmer remdesivir van Gilead krijgen, verkort. De gemiddelde hersteltijd is een dag korter.
  • Een aantal Europese landen probeert een platform op te zetten waarmee nationale corona-apps met elkaar kunnen communiceren. Dit moet de aanpak van de pandemie verbeteren, zo meldt de Europese Commissie.