Kort economisch coronanieuws van 15 september

Kort economisch coronanieuws van 15 september Door: FHI
  • De groei van de Nederlandse economie valt volgend jaar iets hoger uit en de werkloosheid een stuk lager. Dat denkt het Centraal Planbureau (CPB) op basis van de overheidsmaatregelen in de begroting voor 2021. In de Macro Economische Verkenning komt het CPB uit op een werkloosheid van 5,9 procent, tegenover een raming van 6,5 procent uit augustus.
  • Volgens MKB Nederland-directeur Leendert-Jan Visser kunnen verschillende mkb-bedrijven met laboratoria meehelpen aan het verhogen van de testcapaciteit voor het coronavirus. Ook zijn er bedrijven bezig met alternatieve en snellere testen voor het nieuwe coronavirus, zo zei Visser in het Radio 1-programma Spraakmakers. Hij roept het RIVM op om vaart te maken.
  • Het Serum Institute of India, de grootste producent van vaccins ter wereld, heeft een samenwerkingsverband gesloten met de farmaceut Novavax, schrijft het FD. De twee bedrijven willen twee miljard coronavaccins produceren.
  • De capaciteit van intensive care-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen is tot wel drie keer groter dan in maart en april, meldt het AD. Dit komt met name door een aanzienlijk kortere ligduur op de ic.
  • Airbus wil werknemers twee maanden salaris extra meegeven als zij gebruikmaken van een vrijwillige vertrekregeling. Dit moet gedwongen ontslagen bij de vliegtuigbouwer voorkomen, schrijft Bloomberg.