Kort economisch coronanieuws van 17 augustus

Kort economisch coronanieuws van 17 augustus Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De Nederlandse economie krijgt een harde klap, maar minder dan werd verwacht, zo zegt het CPB. De economie krimpt dit jaar met 5 procent, maar volgend jaar wordt een groei verwacht van 3 procent. In de groeiraming gaat het CPB er vanuit dat de steunmaatregelen van de overheid voor bedrijven in oktober niet worden voortgezet.
  • De Japanse economie is op jaarbasis met 27,8 procent gekrompen. Het gaat om de grootste daling sinds 1955. De export heeft tijdens de coronacrisis een flinke tik gekregen en consumenten geven weinig geld uit, meldt de BBC.
  • Onderzoekers aan de Amerikaanse Yale universiteit hebben een sneltest voor het coronavirus ontwikkeld. De test, SalivaDirect geheten, is goedkoop en simpel. Volgens De Telegraaf spreken epidemiologen van een gamechanger.
  • De ‘corona-app’ is te downloaden voor iOS en Android, al is de app momenteel alleen in Drenthe en Overijssel in de testfase. De CoronaMelder-app werkt via bluetooth en registreert bij welke andere gebruikers van de app iemand in de buurt is, schrijft de NOS.
  • Door de coronacrisis is het aantal mensen met een zogenoemde verborgen burn-out flink toegenomen, meldt het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB). Het toenemende ziekteverzuim is volgens de NCPSB een voorbode van een ‘burn-out epidemie’.