Kort economisch coronanieuws van 19 november

Kort economisch coronanieuws van 19 november Door: FHI
  • Het RIVM meldt op donderdag 5725 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er 1103 meer dan woensdag. De toename komt deels door een correctie na een computerstoring. Er zijn 224 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, 32 meer dan woensdag.
  • Ernstig zieke mensen en personen boven de 60 jaren moeten als eerste een coronavaccin toegediend krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het kabinet. Zorgmedewerkers die in direct contact staan met patiënten moeten ook voorrang krijgen, meent de raad, meldt de NOS.
  • Door de coronapandemie is er tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar 15.000 miljard dollar meer geleend, zegt het International Institute of Finance. De instantie waarschuwt dat de wereldwijde schuld dit jaar een recordhoogte zal bereiken.
  • Tocilizumab, een bestaand middel tegen reumatische aandoeningen, heeft volgens onderzoek van het UMC een gunstige werking voor ernstig zieke coronapatiënten die op de intensive care liggen. De afweerremmer geeft patiënten bijna twee keer zoveel kans op een beter verloop van hun ziekte dan patiënten die het middel niet krijgen.
  • De verwachte stijging van de werkloosheid door het aanscherpen van coronamaatregelen halverwege de maand oktober is er niet gekomen. Het werkloosheidscijfer daalde van 4,4 procent naar 4,3 procent, meldt het CBS.