Kort economisch coronanieuws van 20 augustus

Kort economisch coronanieuws van 20 augustus Door: FHI
  • Het Duitse biotechconcern CureVac voert verkennende gesprekken met de Europese Commissie voor de aankoop van 225 miljoen doses van een potentieel coronavaccin van het bedrijf. Met de onderhandelingen wil de EU vaccins veiligstellen voor alle EU-lidstaten, schrijft Het Nieuwsblad.
  • De onvrede over de corona-aanpak van de Nederlandse overheid neemt toe. Ook ontstaat er meer onenigheid tussen Nederlanders die het beleid te streng vinden en de groep die meent dat de regering een hardere aanpak moet kiezen, meldt het AD op basis van een enquête onder 1077 Nederlanders.
  • In juni was het volume van de investeringen in materiële vaste activa door Nederlandse bedrijven 5,6 procent kleiner dan in juni 2019. De krimp is aanzienlijk kleiner dan in april en mei, toen de krimp respectievelijk 11 en 19 procent bedroeg. Vooral in gebouwen en infrastructuur wordt meer geïnvesteerd, zegt het CBS.
  • Er zijn 61 bedrijven in week 33 failliet verklaard, 16 meer dan in week 32, meldt het CBS. De meeste faillissementen vinden plaats in de bouwnijverheid.
  • Het CBS kwam donderdag ook met nieuwe werkloosheidscijfers. De werkloosheid is in juli opgelopen naar 4,5 procent van de beroepsbevolking. In juni lag dit cijfer nog op 4,3 procent.