Kort economisch coronanieuws van 21 januari

Kort economisch coronanieuws van 21 januari Door: FHI
  • Het RIVM meldt donderdag 5615 nieuwe coronabesmettingen, 1300 meer dan woensdag. De landelijke GGD’s maken sinds donderdag dagelijks melding over het verloop van het vaccinatieprogramma. Inmiddels zijn 469 mensen gevaccineerd.
  • Het kabinet heeft besloten een avondklok in te voeren. De avondklok gaat om 21:00 uur in. Er is een werkgeversverklaring beschikbaar op de website van FHI.
  • Ook recent gestarte ondernemers kunnen gebruikmaken van de steunmaatregelen van het kabinet, zegt de NOS. Starters vielen tot nu toe vaak buiten de regelingen, omdat veel steun is gebaseerd op cijfers van vóór maart 2020. In april gaat voor hen een loket open. Verder gaat ook de hoogte van de tegemoetkoming in de vaste lasten omhoog van 70 naar 80 procent en er komt een garantiefonds voor evenementen.
  • IOC-voorzitter Thomas Bach stelt dat de Olympische Spelen in Tokio deze zomer doorgaan. De kans is wel aanwezig dat toeschouwers niet of slechts beperkt welkom zijn, meldt Kyono news.
  • In december is de werkloosheid verder afgenomen. Er waren in de laatste maand van 20202 circa 368 duizend mensen als werkloos geregistreerd, bericht het CBS. Dat is 3,9 procent van de beroepsbevolking.
  • Het bedrijfsleven is verontrust over de onverwachtse mededeling van KLM om vanaf vrijdag verre vluchten en een deel van de Europese vluchten te staken. Vooral het vrachtvervoer van en naar Nederland dreigt hard geraakt te worden, schrijft het FD. Inmiddels meldt KLM dat het 800 tot 1000 banen extra wil schrappen. Ook klinkt er protest.