Kort economisch coronanieuws van 22 december

Kort economisch coronanieuws van 22 december Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt op weekbasis 82.340 nieuwe positieve coronabesmettingen. Met een correctie op een eerdere computerstoring komt de stijging uit op 20 procent ten opzichte van de voorgaande week. De bezetting van coronapatiënten in ziekenhuizen is ook toegenomen: van 2162 op maandag naar 2289 op dinsdag. Op dagbasis zijn dinsdag 9872 nieuwe coronagevallen gemeld, een afname van 1327 ten opzichte van maandag.
  • Het vaccin van Pfizer en BioNTech kan vermoedelijk snel worden aangepast voor nieuwe varianten van het coronavirus. Over twee weken wordt meer duidelijk of dit nodig is, schrijft NRC op basis van uitlatingen van BioNTech-topman Ugur Sahin.
  • De Europese Commissie stelt dat alle niet-essentiële reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk ontmoedigd moeten worden door de lidstaten. Alleen voor gezondheidswerkers en transportpersoneel moet een uitzondering worden gemaakt, zo is in de aanbeveling te lezen.
  • Intravacc, het Nederlandse overheidsinstituut voor vaccinonderzoek, gaat in de verkoop. Vanaf 1 januari gaat Intravacc over naar een zelfstandige bv, waarna het instituut binnen twee jaar moet zijn verkocht, zo schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) in een Kamerbrief.
  • Zowel het Huis als de Senaat hebben in de VS een nieuw coronasteunpakket ter waarde van 900 miljard dollar goedgekeurd, zo meldt Reuters. Er komen extra werkloosheidsuitkeringen, leningen voor kleine bedrijven en een cheque van 600 dollar voor veel Amerikanen.