Kort economisch coronanieuws van 22 oktober

Kort economisch coronanieuws van 22 oktober Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt dat er donderdag 9283 nieuwe coronabesmettingen bij zijn gekomen, 526 meer dan woensdag. Er zijn 238 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen en 56 nieuwe patiënten liggen op de intensive care.
  • Volgens RTL Nieuws komen er begin volgende maand zeven snelteststraten. Defensie zal meehelpen bij de opbouw en mogelijk ook mensen gaan trainen. Het is nog niet duidelijk waar de snelteststraten komen en welke sneltest gebruikt zal worden.
  • In de maand augustus is het volume van investeringen in materiële vaste activa 8,6 procent lager dan in dezelfde maand in 2019, zo meldt het CBS. Deze krimp is groter dan eerdere maanden dit jaar. Vooral in (bedrijfs)voertuigen en gebouwen is minder geïnvesteerd.
  • Het Centraal Bureau voor de Statistiek bericht verder dat 46 bedrijven en instellingen in week 42 failliet zijn verklaard, 6 minder dan in week 41. Ook laat het CBS weten dat het consumentenvertrouwen in oktober lager ligt met een index van -30. Een maand eerder bedroeg het vertrouwen onder consumenten nog -28.
  • Mede door de coronacrisis hebben bedrijven hun budgetten voor cyber security met gemiddeld 10 procent verhoogd, zo blijkt uit een peiling van Motiv ICT Security onder 327 bedrijven. Ondernemers zouden tijdens de coronapandemie meer aanvallen signaleren, terwijl er ook specifieke phishingmails worden verstuurd rondom corona.