Kort economisch coronanieuws van 22 september

Kort economisch coronanieuws van 22 september Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Nederland bevindt zich op een ‘kantelpunt’ in de voortwoekerende pandemie en staat net als andere Europese landen aan de vooravond van een tweede coronagolf. Die waarschuwende woorden sprak RIVM-hoofdwetenschapper Jaap van Dissel uit tijdens een briefing in Den Haag. De besmettingen van twintigers begint volgens Van Dissel ook oudere bevolkingsgroepen te treffen.
  • Drie op de tien mensen gaat ondanks coronagerelateerde klachten toch naar hun werk. Dat zegt EenVandaag op basis van resultaten onder het opiniepanel. Volgens het tv-programma wordt van veel ondervraagden verwacht dat zij ondanks klachten toch op het werk verschijnen.
  • De stemming onder consumenten is in september iets verbeterd: het consumentenvertrouwen kwam uit op -28, tegenover -29 in augustus. Volgens het CBS ligt het vertrouwen nog ver onder het gemiddelde van -6. De piek, +36, werd in januari 2000 behaald.
  • Het volume aan investeringen in materiële vaste activa is in juli 4,5 procent kleiner dan in juli 2019, meldt het CBS. Vooral in machines en gebouwen is er minder geïnvesteerd. Toch is de krimp lager dan de drie voorgaande maanden.
  • In Spanje hebben de regering, vakbonden en werkgevers een akkoord gesloten waarbij bedrijven alle kosten van thuiswerken moeten vergoeden. Ook dienen werkgevers werktijden flexibeler te maken, zo zegt minister van sociale rechten Pablo Iglesias op tv-zender RTVE.