Kort economisch coronanieuws van 24 november

Kort economisch coronanieuws van 24 november Door: FHI
  • Het RIVM meldt voor dinsdag 3979 nieuwe besmettingen, 1228 minder dan maandag. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van corona is wel toegenomen: 82 opnames (31 meer dan maandag) en 90 coronadoden, 36 meer dan maandag. Verder stijgt het R-getal weer naar boven de 1.
  • Op basis van deze cijfers zegt het Outbreak Managament Team dat het niet verstandig is om de huidige coronamaatregelen te versoepelen. Ook komt er mogelijk een advies om de kerstvakantie met een week te verlengen, schrijft NRC.
  • De Europese Commissie gaat 160 miljoen coronavaccins kopen van Moderna. Dat heeft Ursula van der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, bekendgemaakt. Vorige week liet Moderna weten dat zijn vaccin een bescherming biedt van circa 95 procent.
  • Van de 1900 miljard euro aan leningen die momenteel uitstaan, krijgt 4 procent het stempel problematisch. Bij de helft van de 76 miljard euro is er sprake van betaalproblemen. Dat meldt het FD op basis van een inventarisatie van leningenportefeuille Nederlandse banken door DNB.
  • De luchtvaartindustrie pleit voor een digitaal test- en vaccinatiepaspoort. Dit zou het vliegverkeer weer op gang moeten trekken, denkt IATA.