Kort economisch coronanieuws van 25 augustus

Kort economisch coronanieuws van 25 augustus Door: FHI
  • Mensen die werkloos raken of de komende jaren afstuderen, zullen nog jaren last hebben van de gevolgen van de coronacrisis, ook in het geval dat het virus onder controle is gebracht. Dat voorspelt het CPB. Ook wordt de verwachting uitgesproken dat de productiviteitsgroei langdurig lager zal zijn, onder meer door verminderde innovatie en investeringen.
  • Ondernemingen met groeiambities zijn bang om na de coronacrisis toptalent kwijt te raken, zegt KPMG op basis van een peiling onder CEO’s. Eén op de vijf ondervraagde bedrijven ziet het wegvallen van sleutelpersonen als het grootste bedrijfsrisico.
  • In het tweede kwartaal van 2020 waren er 76 procent minder gasten in hotels te vinden dan dezelfde periode een jaar geleden, meldt het CBS. Vooral het toeristisch hart van Nederland, Noord-Holland en Amsterdam, werd hard door de coronacrisis getroffen met een terugloop in de bezetting van respectievelijk 83 procent en 92 procent.
  • Veel Nederlanders die het coronavirus hebben opgelopen, denken dat ze ‘gewoon’ verkouden zijn, of ze wijten hun klachten aan hooikoorts. Dat concludeert bloedbank Sanquin dinsdag na onderzoek onder ruim 3.500 donoren, schrijft Het Parool. Zeker de helft maakt een verkeerde inschatting.
  • De corona-app is in Nederland inmiddels meer dan 1 miljoen keer gedownload, zegt RTL Nieuws. Het ministerie van Volksgezondheid is hier tevreden over. De CoronaMelder moet mensen waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van andere app-gebruikers die besmet zijn geweest.