Kort economisch coronanieuws van 26 augustus

Kort economisch coronanieuws van 26 augustus Door: FHI
  • Een derde steunpakket voor bedrijven die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen lijkt dichtbij. Volgens de NOS is de coalitie dichtbij een akkoord. Wel worden de huidige steunmaatregelen, die tot 1 oktober lopen, afgezwakt. Met name de NOW-regeling gaat op de schop. Mogelijk zal het pakket vrijdag worden aangekondigd.
  • De wereldhandel laat in het tweede kwartaal een daling zien van 12,5 procent. De maand juni laat echter een stijgende lijn zien, zo meldt het CPB: de groei kwam in die maand uit op 7,6 procent.
  • De Duitse regering verlengt de steunmaatregelen die zijn genomen om de economie te versterken. Daarvoor wordt 10 miljard euro uitgetrokken, schrijft Nu.nl. Dinsdag werd nog bekend dat het sentiment onder Duitse ondernemers en managers verbetert. Ook is de krimp in het kwartaal (9,7 procent) een fractie lager dan eerder verwacht.
  • ABN Amro spreekt de verwachting uit dat de IT-sector volgend jaar alweer boven het omzetniveau van voor de crisis zit. Mede dankzij het vele thuiswerken wordt voor 2021 een groei van 4 procent in de sector verwacht, ondanks een kleine dip van 2 procent voor dit jaar.
  • De RIVM ziet weinig in het gebruik van uv-c-licht om de lucht binnen openbare ruimtes te zuiveren van het ziekmakende coronavirus. Volgens De Telegraaf is dat mogelijk een tegenvaller voor lampenmaker Signify. Dat bedrijf zet in op uv-c als coronabestrijder.