Kort economisch coronanieuws van 26 januari

Kort economisch coronanieuws van 26 januari Door: FHI

 

  • Het RIVM meldt voor dinsdag 3997 nieuwe infecties, 123 minder dan een dag eerder. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames met coronapatiënten is dinsdag met 30 afgenomen tot 73.
  • De Britse variant van het coronavirus verspreidt zich sneller dan verwacht in Nederland en heeft inmiddels naar schatting al een derde van de geregistreerde besmettingen weten te halen. Dat zegt het RIVM. Ook is de Zuid-Afrikaanse versie in Nederland opgedoken: er zijn 14 personen met deze variant aangetroffen.
  • In Nederland zijn op dinsdag 173.638 injecties met een eerste dosis uitgedeeld, circa 1 procent van de bevolking. De cijfers zijn inmiddels terug te vinden op het coronadashboard van de Rijksoverheid. In Duitsland worden vergelijkbare statistieken per seconde bijgehouden.
  • VNO/NCW en MKB-Nederland veroordelen de rellen en plunderingen ‘ten zeerste’. Ook stellen de twee werkgeversorganisaties in een verklaring dat veel ondernemers extra getroffen worden door de relschoppers en roepen het kabinet op hard op te blijven treden
  • De focus van grote farmaceutische bedrijven op de ontwikkeling van coronavaccins zorgt voor een flinke rem op veel ander noodzakelijk onderzoek. Dat is op te maken uit de jaarlijkse Access to Medicine Index.
  • Vakbond FNV wil dat het demissionaire kabinet miljardeninvestering in de economie steekt om na de coronacrisis een harde landing en een torenhoge werkloosheid te voorkomen. Dat zegt vicevoorzitter Tuur Elzinga in De Telegraaf. Volgens de FNV moet Nederland zo snel mogelijk de 5,6 miljard euro uit het Europees Herstelfonds benutten voor de investeringen.