Kort economisch coronanieuws van 27 augustus

Kort economisch coronanieuws van 27 augustus Door: FHI
  • Mkb’ers en ondernemers krijgen volgens De Telegraaf volgend jaar een verlaging van de winstbelasting van 16,5 naar 15 procent. Ook wil het kabinet plannen tijdens Prinsjesdag aankondigen om constructies aan te pakken die bedrijven gebruiken om minder winstbelasting hoeven te betalen. Ter compensatie steekt het kabinet miljarden in een regeling waarin bedrijven een belastingaftrek krijgen als ze investeren in projecten die de werkgelegenheid bevorderen.
  • Laboratoria in Nederland hebben geen capaciteit meer om meer testmonsters te verwerken, waardoor GGD’s het aantal testlocaties niet kan uitbreiden. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Mogelijk volgende week komt er meer testcapaciteit in de labs.
  • Het kabinet wil over een periode van vijf jaar 20 miljard euro uittrekken voor projecten die de economie versterken, schrijft RTL Nieuws. Het zogeheten Wopke-Wiebes-fonds moet projecten financieren op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt, innovatie, infrastructuur en verduurzaming van de economie.
  • Ruim 40 procent van het mkb heeft onvoldoende in kaart welke mogelijkheden beschikbaar zijn voor bedrijfsfinanciering, zo blijkt uit een onderzoek onder zeshonderd ondernemers door kredietverstrekker October. Verder zegt 36 procent van de ondernemers dat zij niet precies weten wat een financierder nodig heeft om te bepalen of een bedrijf in aanmerking komt voor een lening.
  • Als een op de acht werknemers anderhalve dag per week thuiswerkt, bespaart dat 3 miljard aan reiskilometers en 353.600 ton CO2-uitstoot. Dat heeft CE Delft berekend in opdracht van Natuur & Milieu. Ook zorgt thuiswerken voor een verhoogde arbeidsproductiviteit en voor het vermijden van kosten door milieuvervuiling.