Kort economisch coronanieuws van 27 januari

Kort economisch coronanieuws van 27 januari Door: FHI
  • Het RIVM meldt woensdag 4774 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er 794 meer dan dinsdag, maar lager dan het gemiddelde van vorige week (4972). 
  • AstraZenica moet het contract dat het bedrijf met de EU heeft gesloten openbaar maken. Dat vindt de Europese Commissie nadat het conflict over de verlaagde leveringen van coronavaccins flink is opgelopen, meldt RTL Nieuws. AstraZenica liet onlangs weten dat het in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren aan EU-landen. 
  • Door de aangescherpte coronamaatregelen verwacht de Duitse regering dat de groei van de economie in Duitsland dit jaar niet boven de 3 procent zal uitkomen, schrijft het FD. Eerder ging de regering nog uit van 4,4 procent groei op jaarbasis. 
  • D66 en GroenLinks willen dat werknemers het recht krijgen om thuis te werken en willen dat regelen via een spoedwet, meldt de NOS. Volgens de partijen verplichten nog teveel werkgevers hun werknemers om naar kantoor te komen, terwijl het aantal besmettingen op de werkvloer toeneemt. Mocht de wetswijziging er komen, dan kunnen werkgevers een verzoek tot thuiswerken alleen om zwaarwegende bedrijfsbelangen” afwijzen. 
  • Afgelopen zaterdag was het bij het ingaan van de avondklok 40 procent minder druk op de weg dan een week eerder. Dat schrijft de NOS op basis van een analyse van Flitsmeister.